Preminuo je Alan Grant, pisac stripova o Betmenu, Lobou i Sudiji Dredu

0

Škotski pisac Alan Grant preminuo je u 73. godini. Vest je objavila njegova supruga Sju Grant na svojoj Fejsbuk stranici.

Preminuo je Alan Grant, pisac stripova o Betmenu, Lobou i Sudiji Dredu

Alan Grant je bio posebno poznat po svom radu u DC Comics-u između 1980-ih i ranih 2000-ih. Period u kojem je svoje ime uglavnom povezivao sa Betmenom, pišući nekoliko scenarija za glavne serijale Betmen i Detective Comics (ovde često u saradnji sa Džonom Vagnerom).

Alan Grant je takođe bio pisac koga je DC Comics izabrao da napiše Shadow of The Bat, redovan serijal Betmena objavljen između 1992. i 2000. godine sa ukupno 96 izdanja, od kojih je 82 napisao Grant. Za Betmen univerzum, on je takođe zajedno kreirao antagoniste kao što su Ventriloquist, Anarky i Victor Zsasz sa crtačem Normom Brejfoglom.

Alan Grant je stoga bio ključni autor DC Comics-a oko dve decenije. Za izdavačku kuću je zapravo napisao scenario za sve glavne likove, vodeći računa o lansiranju novih. Među njima se posebno istakao Lobo, lovac na glave, plaćenik i međuzvezdani ubica, kojeg su 1983. godine stvorili ilustrator Kit Gifen i pisac Rodžer Slifer. Godine 1991. Alan Grant je, zajedno sa umetnikom Sajmonom Bizlijem, rekreirao poreklo lika u miniseriji The last Czarnian, donoseći nasilan, pogan i parodičan ton ovog lika koji ga i danas karakteriše. Nakon toga, Grant je pisao Lobov redovni magazin od 1993. do 1999. godine, sa ukupno 64 broja.

Pročitajte: Kako je Nil Adams spasao Supermenove kreatore od siromaštva

U vreme kada je Alan Grant došao u DC Comics, on je već bio renomirani profesionalac u Britaniji. U stvari, bio je deo velike grupe autora iza uspeha magazina 2000 AD, antološkog časopisa istorijskog naučne fantastike koji izdaje IPC Magazines od 1977. (od 2000. prešao je u Rebellion Developments), koji je kasnije postao poznat u Sjedinjenim Državama po njihovom rad sa DC Comics-om i Marvel Comics-om. Među savremenicima Alana Granta su Alan Mur, Brajan Boland, Karlos Ezkera, Džon Higins, Džon Vagner, Pet Mils, Piter Miligan, Dejv Gibons, Sajmon Bisli i Kevin O’Nil.

Počevši od 1980. godine, na stranicama 2000 AD Grant je bio uključen u pisanje desetina priča i uveliko se posvetio pričama iz narativnog univerzuma sudije Dreda, nasilnog sudije Mega-Citi One-a, koji je postao poznat širom sveta zahvaljujući filmu sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi iz devedesetih.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x