Kako je nadošla inspiracija za Green Lanterna i još ponešto…

0

Koliko god mislili da je stvaranje nekog umetničkog dela komplikovano i da je za to potrebna velika smirenost, koncentracija i inspiracija, priče poput ove nas uvek demantuju.

green lanterna stripblog

Kada je Martinu Nodelu (bukvalno) sinula ideja da stvori superheroja po imenu Green Lantern i da on nosi zeleni fenjer nije bila potrebna posebna priprema niti savršen trenutak inspiracije, već jedna mala nezgodacija.

Pročitajte: Najluđe činjenice o Gokuovoj porodici – prvi deo

Inspiracija za originalnog, prvog Green Lanterna bila je nesreća u metrou. Godine 1940. Martin Nodel umetnik koji se borio i pokušavao da smisli ideju za superheroja, ali bezuspešno. Međutim, jednom prilikom kada se vozio metroom došlo do prepreke na šinama. U tom momentu, ugledao je kako železničar podiže zeleni fenjer da bi pokazao kako voz može da krene. To je bila polazna tačka za stvaranje ovog superheroja i razlog je zašto je zeleni fenjer, herojev rekvizit, napravljen po uzoru na lampe koje su nosili železničari.

Green Lantern je zapravo stvoren dva puta. Postojao je originalni strip Green Lantern iz 1940. (sada poznat kao Zlatno doba stripova) i njega je predstavljao lik Alana Skota, a onda je lik ponovo pokrenut 1959. i tada je Green Lantern nosio ime Hal Jordan. Osim po svojim moćima, prstenu moći i fenjeru, dva “Zelena fenjera” su potpuno različita.

Nodel je svoju inspiraciju za moći Green Lanterna uzeo iz priče „Aladin“ iz “1001 noći”. Činjenica da Zeleni fenjer može da stvori sve što zamisli trebalo bi da bude analogija sa Aladinovim duhom iz lampe koji može da ispuni želje. U originalnoj priči, Aladin je pozivao svog duha trljajući magičnu lampu ili magični prsten. Zato Green Lantern koristi prsten koji pokreće zeleni fenjer (a.k.a. lampa).

U stvarnom životu, originalni alter ego Green Laterna bio je Alan Skot, železničar. Preživeo je sudar da bi otkrio magični zeleni plamen koji mu daje fenjer i daje mu uputstva da napravi prsten da ga koristi.

Ovo je svakako veoma interesantan podatak za znati, jer velike ideje, pa tako i ova za stalnog člana Lige pravde, praktično padaju tamo gde se nalazimo svakog dana i uvek, a to je ono što donosi uspeh. Jer, da inspiracija nije došla od običnih ljudi u običnoj situaciji, da li bi taj superheroj mogao da pomaže tim istim običnim ljudima?

Izvor: Geek Twins

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x