Preminuo je poznati strip crtač Tim Sejl

0

Jedan od najpriznatijih i najvoljenijih strip crtača, Tim Sejl, preminuo je u 66. godini.

Preminuo je poznati strip crtač Tim Sejl

Ova vest je objavljena 16. juna, samo nekoliko dana nakon što je Sejl hospitalizovan zbog teških zdravstvenih problema sa kojima se borio. 

Zajedno sa svojim čestim saradnikom, scenaristom Džefom Lebom, Sejl je stvorio mnoge kultne strip naslove, poput tzv. ‘kolor’ edicije za Marvel (Hulk: Sivo, Spajdermen: Plavo, Kapetan Amerika: Belo, Derdevil: Žuto), dok su za DC Comics ova dvojica stvorili jedan od najboljih Betmen stripova, Dugu noć veštica, strip koji nije postao samo izuzetno uticajan u svetu stripa, već je poslužio i kao inspiracija igranim filmovima poput Mračnog Viteza i filma Betmen Meta Rivsa. Pored toga crtao je i naslovnice za glavni serijal o Betmenu, Detective Comics i stripove o Batgirl. 

Pročitajte: „Noćni život u Berlinu” – Novi strip o Kortu Maltezeu

Čim je objavljena vest o hospitalizaciji Tima Sejla, autor je na društvenim mrežama dobio izlive podrške fanova širom sveta, ali nažalost samo tri dana kasnije, stigla je i poražavajuća vest o njegovoj smrti. 

Tim Sejl je imao prilično uspešnu karijeru. Osim što je stvarao dela koja su izdržala test vremena, on je takođe bio dobitnik Ajznerov pobednik za najboljeg umetnika/crtača. Ali pored njegovih profesionalnih dostignuća, Sejlov rad je odjeknuo kod ljubitelja stripova. Bilo da se radi o mračnom, surovom svetu Betmena u stripu Duga Noć veštica, ili izraženo ljudskim pričama o Derdevilu, Spajdermenu ili Hulku, Sejl je pomogao u stvaranju stripova koji su ostavili trag kod publike. Sa toliko cenjenih radova, značajan uticaj koji je Sejl ostavio na industriju neće uskoro biti zaboravljen. Tim Sejl je bio cenjeni umetnik koji je inspirisao generaciju i sigurno će nam nedostajati.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x