Žene Zagora Te Neja

0

Rekapitulacija ljubavnog života Duha Sa Sekirom.

Kad život posvetite ispravljanju krivih Drina, teško je voditi zdrav i ispunjen ljubavni život. Naročito kad vam je jedino društvo u močvari mali, debeli, proždrljivi i džangrizavi Meksikanac. Uz takvo životno okruženje, a uzevši u obzir prirodu našeg, modernog doba, neminovno je da počnu da se šire izvesne glasine. žene

Dakle, bilo bi fer i prema Zagoru i prema njegovim čitaocima, da se sastavi jedna lista sa imenima dama koje su ostavile trag u srcu našeg junaka i koje bi mogle da posvedoče o prirodi sklonosti navedenog skakača po drveću.

Šjer. Verovatno prva žena čijim je čarima dobrodušni Patrik podlegao. Mističnu čarobnicu neodređene starosti je upoznao dok još uvek nije zadužio sekiru i kostim i to u specijalu “Darkvud godine nulte”. Zbog zaveta koje je Šjer dala, njihova ljubav je ipak ostala samo platonskog karaktera.

Frida Lang. Za austrijsku plemkinju se može mirne duše reći da je ljubav Zagorovog života, a prvi put su se susreli u kultnoj epizodi “Marš očajnika”. Scena u kojoj se Frida i Zagor ljube na mesečini dok okolna šuma vrvi od krvoločnih Kajova, jedna je od najpoznatijih u celom serijalu. Frida će se kasnije pojavljivati još nekoliko puta i to uvek u epizodama sa vampirskim lajtmotivom.

Virdžinija. Nećaka Zagorovog prijatelja, kapetana Fišlega, provela je burnu noć sa nestašnim Zagorom u čamcu za spasavanje broda “Golden bejbi” na kraju epizode “Carski pečat”. Virdžinija se vraćala nekoliko puta i uvek bi sevali poljupci kad sretne pustolova u crvenoj košulji.

Pročitajte: Rekapitulacija vampirizma u Zagorovim avanturama

Gambit. Prototip devojke koja donosi nevolje, Gambit je u svet Duha sa sekirom ušla u epizodi “Osveta vudu”. Pošto je kockar po profesiji i nisu joj strani izleti sa one strane zakona, Gambit je za Zagora postala ono što je Ketvumen za Betmena. Verovatno ženski lik sa najboljom karakterizacijom u serijalu.

Mari Lavu. Tamnoputa vudu čarobnica je svoje prvo pojavljivanje imala u istoj epizodi kao i Gambit, medjutim svoj bliži kontakt sa Zagorom ostvaruje kasnije. U epizodi “Kraljica mrtvog grada” Mari Lavu natera Zagora da poveruje kako je reinkarnacija drevnog afričkog božanstva i kako treba da vlada drevnim Songajem sa njom kao svojom kraljicom. Iako se priroda tog odnosa može okarakterisati kao, pored ostalog, seksualno iskorišćavanje Zagora (čitaj: silovanje), Darkvudski gospodar lako prelazi preko tog dela svoje nesvesti.

Pored dama kojima je posvećeno malo više pažnje, vredi napomenuti i žene poput vampirice Ilenije Varge, sa kojom definitivno postoji seksualna tenzija, te indijanku Pupoljak, Mardži Kolman (Čarobnjak Kandraks), Danu (vešticu iz kratke priče u Maksiju “Priče iz Darkvuda – Jeza iz Drugde”) i Kendru (“Oči sudbine” – prvi deo mini serijala “Darkudski romani”).

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x