Kako je Marvel potpuno obesmislio Panišera

0

U novom serijalu o Panišeru autora Džejsona Arona, poreklo lika je promenjeno, te je samim tim Panišer obesmišljen.

Kako je Marvel potpuno obesmislio Panišera

Marvel je ponovo promenio poreklo Panišera, ali ovoga puta, ključna promena efektivno neutrališe prvobitne razloge Panišerovog nastanka i postojanja. obesmislio

Frenk Kasl je oduvek bio neverovatno nasilan anti-heroj u krstaškom ratu protiv kriminalaca, po principu ‘sam protiv svih’. Kada je porodica Frenka Kasla ubijena u mafijaškom obračunu koji je pošao po zlu, bivši marinac je odlučio da iskoristi svoj set veština da napadne kriminalni svet sa svime što mu je na raspolaganju. Za razliku od gotovo svih drugih Marvelovih superheroja, Panišer je oduvek nemilosrdno ubijao sve kriminalce na koje naiđe, a to ga čini masovnim ubicom, iako onim koji ubija samo najgore od najgorih kriminalaca.

U stripu Punisher #2 prikazano je da je njegova sklonost ka nasilju počela mnogo pre porodične tragedije koju je doživeo. Na početku stripa Punisher #2, dvanaestogodišnji Frenk Kasl sedi u kancelariji školskog psihologa nakon nasilnog incidenta u školi. Časopisi o oružju i knjige o ratu bili su sakriveni ispod Kaslovog dušeka, on je ubijao životinje, a svađa sa studentom rezultirala je užasnom povredom.

POVEZANO: Zašto vojnici i policajci toliko vole Panišera?

„Razumem da je maltretirao druge učenike“, kaže terapeut. „Ali ipak… on možda nikada neće moći da bude otac nakon onoga što si mu uradio.“ Na stolu terapeuta nalazi se niz crteža, koje je navodno napravio Kasl, koji prikazuju nasilne i uznemirujuće slike: ljudi u plamenu, skice noževa i oružja i varijacije njegovog kultnog logotipa lobanje.

Ovaj novi smer u koje krenula priča o poreklu lika ne samo da je uznemirujuć, već i briše prvobitni razlog zbog koga je Frenk Kasl postao Panišer. Frenk je do ubistva svoje porodice bio običan čovek. Taj tragični splet događaja koji ga je pretvorio u Panišera pokazuje šta će učiniti i koliko je daleko spremna da ode osoba koja više nema šta da izgubi. Ova verzija priče sugeriše da je Frenk oduvek bio nasilna osoba, još od rane mladosti, te da mu je bilo suđeno da postane Panišer bez obzira na ličnu tragediju koja ga je kasnije zadesila. 

Novo poreklo Panišera tehnički ne briše staro, ali zato predstavlja lika u jednom novom kontekstu prikazujući ga kao psihopatu od malih nogu. Ovakve pozadinske priče su više bile prisutne kada se prepričava poreklo nekog sociopatskog negativca. Problem sa novim poreklom je što je u velikom pogledu Aron obesmislio Panišerovu ljudskost. Panišer je oduvek bio ubica i nasilan čovek, zato ga publika i voli. Problem je u tome što je postao nasilan nakon prelomne tačke u njegovom životu, a nije bio nasilan od samog početka kako je ovde predstavljeno. Kroz fleševe i sećanja na njegovu porodicu u stripovima smo oduvek mogli da vidimo čoveka koji je Frenk bio pre tragedije dok je bio sasvim običan, porodičan čovek, te smo mogli da vidimo razliku. Nakon novog porekla Džejsona Arona, tog običnog porodičnog čoveka više nema, ostaje samo Frenk koji je nasilan od rođenja…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x