Kako je Kapetan Amerika prvibotno trebalo da se zove?

0

Ime Kapetan Amerika je postalo toliko kultno, da je na desetine strip junaka nazvano po njemu.

Svaki aspek Kapetana Amerike je prepoznatljiv. Njegov štit, uniforma, beskrajni optimizam i požrtvovanost, njegovi sporedni likovi i negativci, kao i njegovo ime. Ipak, scenarista i kreator Kapetana Amerike, Džo Sajmon, je u svojoj biografiji priznao da ime “Kapetan Amerika”, nije bilo njegov prvi izbor kada je stvarao ovog superheroja.

Kapetan Amerika je nastao mnogo pre uspona i dominacije Marvel Comics-a na strip tržištu. Stiv Rodžers je nastao kao simbol nade, motivacije i patriotizma američkim vojnicima koji su se borili na oba fronta tokom Drugog svetskog rata. 

U periodu dok su Jevreji prolazili golgotu tokom Drugog svetskog rata, dva jevrejska strip autora, Sajmon i Kirbi bili su frustrirani čvrstom rešenošću Amerike da izbegne rat. Tada su stvorili Kapetana Ameriku, proizvod jevrejske nauke (dr. Džozef Rajnštajn, kasnije Abraham Erskin, naučnici koji su kreirali super serum koji je od stiva Rodžersa načinio supervojnika i superheroja), sa misijom da se bori protiv Hitlera. 

Prvi broj Kapetana Amerike je debitovao u martu 1941. Sajmon i Kirbi su čak dobijali i pretnje smrću od strane američkih simpatizera nacističke ideologije.

U autobiografiji Džoa Sajmona pod nazivom The Comic Book Makers, autor je otkrio da je u početku zamišljao drugačije superherojsko ime za Stiva Rodžersa. 

Pročitajte: Ko je bio omiljeni DC-ijev superheroj Stena Lija?

„Super Amerikanac. Napisao sam ime ‘Super Amerikanac’ na dnu stranice“, priseća se Sajmon. “Ali ne, to nije funkcionisalo. Bilo je previše strip junaka sa prefiksom ‘super’ u to vreme. ‘Kapetan Amerika’ je zvučalo dobro… nije bilo puno ‘kapetana’ u stripovima. Bilo je tako jednostavno.” Sajmon je bio u pravu jer dosta superheroja sa prefiksom ‘super’ tada bilo u stripovima, uključujući Supermena, najpoznatijeg heroja u to doba.

Zanimljivo je da je Sajmonova odluka dovela do masovnog priliva superheroja sa prefiksom „Kapetan“. Captain Battle, Captain Flag, Captain Freedom i još mnogo takvih naziva će krasiti naslovnice stripova (i skoro svi su zadržali istu patriotsku temu i crvenu, belu i plavu kombinaciju boja). Kapetan Amerika je zacementirao Stiva Rodžersa kao vojnog superheroja pre svega, zauvek vezan za vladu Sjedinjenih Država. Ovo je učinilo Kapetana Ameriku političkim herojem od prvog dana, a njegove priče bi se bavile kontroverznim temama koje većina drugih heroja (i njihovih scenarista) ne bi ni razmišljala da otvori.

Zanimljivo je i to da je Sajmonova zabrinutost zbog širenja prefiksa ‘super’ bila bi proročanska, pošto je lik po imenu Super-Amerikanac zaista stvoren 1941. godine, ali pojavio se samo u tri izdanja. Nema sumnje da je američka čitalačka publika bila umorna od prefiksa ‘super’, a da ne spominjemo razne imitacije Kapetana Amerike. Ali Kapetan Amerika je izdržao na način na koji većina drugih patriotskih heroja Zlatnog doba nije, a čovek i ime koje nosi su danas podjednako popularni kao i 1941. godine.

Korišten maerijal sa portala Screenrant

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x