IZBOR IZDANJA 2021. GODINE NOVINARA STRIP BLOGA – NIKOLA TASKOVIĆ: Elrik, Helboj, Vekovnici…

0

Kraju privodimo još jednu jako plodnu godinu za strip izdavaštvo. Pregršt naslova raznih žanrova iz svih strip škola je postalo dostupno na srpskom ili nekom od gotovo identičnih jezika i ljubitelji devete umetnosti su svakako mogli da budu zadovoljni stavljenim pred njih. Tako da je izbor izdanja koje obeležava 2021. godinu doneo izvesnu količinu glavolomki.

Svaki od balkanskih izdavača je ove godine svoj asortiman obogatio delima za koja se može reći da u izuzetnoj meri doprinose strip sceni. Makondo je izdao treću knjigu sabranih dela Đorđa Lobačeva i integral Elrika sa naslovnicom nenadmašnog Stevana Subića. Čarobna knjiga se upustila u izdavanje jako kvalitetnih naslova američke škole u svojoj ediciji Novi svet, a izdali su i Viling u kome se može posmatrati evolucija Pratove stilizacije. Golkonda je pokrenula Natana Nevera, a iz 300 čuda su nastavili sa Helbojem i počeli sa stripovima Džefa Lemira. Veseli četvrtak je u Odabranim pričama ponudio Teksaške rendžere Bozelija i Andreučija. Marko Stojanović je izdao novi integral Vekovnika i  nastavak stripa o srpskoj golgoti u Prvom svetskom ratu itd. itd.

Pročitajte: NAJBOLJA STRIP IZDANJA 2021. GODINE: Među najboljim strip izdanjima nalaze se “Zlatno doba”, “Noć”, “Zec”, ali i drugi važni naslovi!

Ipak, mora se skočiti do komšiluka prilikom ove rekapitulacije. Zapravo do izdavačke kuće Fibra koja je uz kvalitetne stripove zajedno sa Čarobnom knjigom prednjačila i kvantitetom. I upravo jedno njihovo izdanje je po mom skromnom mišljenju zaslužilo da bude izdanje godine. Reč je Mort Sinderu Osterhelda i Breće koji je ove godine dobio svoju definitivnu verziju zahvaljujući izuzetnom trudu Marka Šunjića i njegovih saradnika. Oni su neumorno prikupljali otiske originalnih tabli Alberta Breće koje su rasute širom sveta.

helboj stripblog

Ne može se reći da u prethodna izdanja ovog stripa, među kojima je i sjajno Darkvudovo, nije uloženo puno ljubavi i divljenja prema crtežu jednog od najvećih umetnika koje je strip imao. Međutim da bi se Breći ukazala čast kakvu bez sumnje zaslužuje, ovakav kvalitet obrade materijala koji pruža publici uvid u svaki potez genija i svaku nijansu nanetu na papir je poduhvat vredan svake pohvale i apsolutnog divljenja. Može se reći da ovo izdanje predstavlja svojevrstan spomenik dvojici slavnih autora koji su strip uzdigli i pokazali koliko snažno može da se pripoveda kroz ovaj medij.

helboj stripblog

Kraj ove godine doneo je i krizu sa papirom koja preti da obeleži nadolazeću 2022. Poskupljenja stripova su već postala izvesna, ali se nadamo da će izdavači naći načina da i u sledećoj godini održe stabilan priliv vrhunskih dela devete umetnosti na tržište Balkana.

Autor: Nikola Tasković

POGLEDAJTE I BONUS VIDEO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x