Kako je Loki naveo Odina da ga usvoji i načini Boga od njega

0

Loki je u više navrata zloupotrebio vremensku liniju kako bi svoje zle planove sproveo u delo.

Jedan od najdovažnijih zlodela koje je Loki načinio bilo je vraćanje kroz vreme kako bi prevario Odina da ga usvoji i od njega napravi Boga.

Iako je Loki većinu vremena mrzeo svo oca koji ga je usvojio, Odina, jer je ovaj favorizovao Tora kao njegovog biološkog sina, ispostavilo se da je Loki koristio zaista moćnu magiju kako bi uopšte obezbedio sebi da bude usvojen od strane Asgardske kraljevske porodice. U MCU-u, Odinovo usvajanje Lokija bilo je delimično taktičko, a stariji bog priznaje da se nadao da će Loki jednog dana ujediniti Ledene divove sa bogovima Asgarda. Dok Odin na sličan način kalkuliše u stripovima, na kraju je otkriveno da je usvojio Lokija jer se Bog prevare vratio u prošlost da bi osmislio njihov prvi sastanak.

Priča se odvija u stripu Thor #12, pisca J. Michael Straczynskog i crtača Olivijea Koipela. U ovoj priči, Loki posećuje Helu, koja mu, uz obećanje da će joj uzvratiti uslugu u budućnosti, daje moć da probije veo vekova, otputuje u prošlost i učini „ono što je već učinjeno“.

Loki se vraća u Jotunhajm, carstvo Ledenih divova. U zasedi koju je napravio, uspeva da ubije Odinovog oca Bora, a u Odina usađuje veliku krivicu jer Odin nije želeo da vasksrne svog oca tiranina, već odlučio da sam zasedne na presto kao novi vladar Asgarda. Predstavljajući se kao Borov duh, Loki opseda Odina, muči ga krivicom zbog odluke koju je doneo i zahteva od njega da se za svoju izdaju mora iskupiti tako što će jednog dana usvojiti dete svojih žrtava.

Drugi deo plana zahteva od Lokija da se sretne sa sobom dok je još bio dete. Loki svojoj mlađij verziji nudi moć bogova, a zauzvrat mu mlađi Loki mora pomoći u planu da se reši svojih pravih roditelja. Slušajući savete starijeg sebe, mlađi Loki navodi kraja Laufija na nepromišljen napad na Odina, u kome Laufi biva teško ranjen. Loki iz budućnosti upućuje svoje mlađe ja da gorko plače nad očevim telom, pokazujući osećaj lojalnosti porodici, a zatim da podigne mač i zaleti se na Odina, pošto „Odin poštuje samo snagu“.

Pročitajte: Green Arrow 80 godina: Kako je nastao popularni superherojski strelac?

Ovi atributi kojima se Odin divi ubeđuju ga da usvoji Lokija u skladu sa obećanjem “duhu svog oca Bora”. Dok mladog Lokija odnose na Asgard kako bi postao deo Odinovog domaćinstva, stariji Loki nemilosrdno odlučuje da dokrajči Laufija, konačno se osvetivši za detinjstvo pino okrutnosti i zanemarivanja.

Ova misija manipulacije vremenskom linijom ispunjava Lokijevu očajničku potrebu da kontroliše svoju sudbinu. U pitanju je zastrašujuće delo koje je načinio Marvelov popularni negativac u kome je izigrao sve sebi bliske osobe i doneo im samo smrt i muku. 

Kada njegova misija bude završena, stariji Loki priznaje da će se uvek pitati kako su se događaji trebali odvijati bez njegovog uplitanja, ali da nikada neće požaliti što je ovo kako dospeo do vrha samih Bogova. Loki postaje autor svog uspeha, ali i sopstvene patnje, zbog činjenice je život proveo u mržnji koju oseća kako prema biološkoj, tako i prema porodici koja ga je usvojila.

Prevedeno sa portala Screenrant.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x