U znaku Jarca – U čizmama džentlmena sreće

0

Korto Malteze je jedan od najromantičnijih likova stripa i celokupne svestke književnosti. U seriji kratkih priča koje prate događaje iz „Balade o slanom moru“, pratimo šarmantnog gusara u krstarenju po Karibima i maštamo o blagu njegovih prethodnika.

u znaku jarca stripblog

Posle prve knjige o Kortu, koja je bila grafički roman u punom sjaju tog termina, Prat 1970. godine avanture svog junaka nastavlja u kratkim, medjusobno povezanim kratkim pričama.

„U znaku Jarca“ se sastoji od šest takvih priča u kojima Korto ulazi u svet magije, vudua i lova na davno izgubljena blaga.

Pročitajte: Nova Planeta mrtvih uskoro: Da li će Dilan preuzeti Gručovu ulogu?

Atmosfera koja vlada je krajnje romantična, što se i podrazumeva kada se govori o ovom strip serijalu. Svaka pripovest ima izuzetno zanimljivu premisu i dok se čitaju preovladava osećaj da bi trebalo da zauzimaju mnogo veći broj strana. Gotovo svaka deluje pretrerano svedeno, ponekad i zbrzano. Zapleti se rešavaju preterano minimalistički i glavnina radnje nema prostor da diše.

Tek dve od šest priča stvaraju osećaj pravih proporcija u radnji. Kakogod, dijalozi tvore jedan poseban nivo narativa koji je nekom maglom odvojen od crteža i zapleta. Tako čitalac kome je Pratova poetika draga, može da shvati da suština ove knjige nije u prozi već u poeziji koja nam se dočarava kroz oblačiće kao kroz strofe poeme. Bajkovitosti te poezije svakako doprinose lokacije, živopisni likovi i tematika svake priče ponaosob, ali pravi kvalitet se ovde nalazi u metrici jezika.

Crtežom je Prat napravio još jedan korak u svojoj stilizaciji kojom Korta predstavlja kao grubog, ali u isto vreme pravdoljubivog i osećajnog moreplovca sudbine. Jedinstvenom dinamikom pokreće svet Korta Maltezea, a morskim pejzažima i nas vodi tamo.

Postavka likova je sasvim nova u odnosu na Baladu. Pored Korta u pričama ove zbirke od već poznatih likova pojavljuje se samo Raspućin. Tristan, Morgana, profesor Štajner i misteriozna veštica Zlatousta su likovi kojima nas je Prat preveo iz pacifičke avanture u karipsku bajku.

Ovo je knjiga u kojoj saznajemo da se Korto rodio bez linije sreće na dlanu i da ju je sam urezao britvom. Džentlmen koji sam stvara svoju sreću.

Brojna su izdanja Korta na ovim prostorima, a najnovije je Darkvudovo. Ovaj beogradski izdavač je „U znaku Jarca“ izdao u koloru Patricije Canoti, na ćirilici i u tvrdom povezu.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x