Doctor Strange: Kad su se Doctor Strange i Doctor Doom borili rame uz rame…

0

Stiv Ditko je 1963. godine stvorio lik, u okviru Marvelovog superherojskog univerzuma, koji se nije mogao podičiti svojom prošlošću i to mu je, verujemo, upravo dalo ulaznicu kod Stena Lija i stripske javnosti.

doctor strange stripblog

Doktor Strejndž je bio veoma uspešan hirurg, jedan od najboljih, ali nije bio dobar čovek. Njegova oholost, neumerenost i preterivanje u gledanju sebe i svog uspeha graničile su se sa beskonačnim. Tek nakon automobilske nesreće, koja mu je zauvek onesposobila nerve ruku, tako da se morao pozdraviti sa svojom profesijom, nakon depresije i potrošenog bogatstava, Strejndž se okrenuo ispravci života. Čuo je za mudraca, poznatijeg kao Drevni, u planinama Tibeta i odlučio da postane njegov učenik. Strejndž se nakon tog puta vratio kao mistik, poznavalac magije spreman da pomogne svima kojima je pomoć potrebna. 

Pročitajte: Činjenice koje niste znali o filmu Betmen Tima Burtona

Izdavačka kuća Darkvud, u svojoj knjizi “Doktor Strejndž: Pobeda i patnja”, donosi dve priče, naslovnu i “Ka Šambali”. Novelu “Pobeda i patnja” uradili su Rodžer Stern, Majk Minjola i Mark Bedžer. Ova priča nas uvodi usponom antiheroja, čoveka koji je zao, ali i dobar u isto vreme, a da to i ne primećuje – Doktora Dooma. Drevni, starina Džingis, okupio je u prastarom hramu najveće mistike iz svih krajeva sveta kako bi izabrao vrhovnoh maga. Ali to nije poenta priče, već ono oko čega se sve vrti jeste to da Strejndž, nakon što je osvojio ovu laskavu titulu, dobija i zaduženje da pomogne onome koji ga za pomoć zamoli, a to je bio Doktor Doom. Njegova želja je bila da oslobodi dušu svoje majke iz kandži gospodara pakla Mefista, koja je svoju dušu njemu dala zarad spasenja svog naroda. 

doctor strange stripblog

Priča govori o saradnji dvojice vračeva, sa različitim pogledima na svet. Minjolin crtež, daleko od onog tušerskog delirijuma manifestovanog u Helboju oslikava priču u sinergiji sa Bedžerovim kolorom, Marvelovskim, superherojskim, vizuelističkim stilom, sa minimalno ličnog pečata. Međutim, priča je veoma dinamična, akciona, puna maštovitih, magijskih dešavanja, drži pažnju i ima tu tehniku održavanja pozornosti koja je polazila za rukom velikom majstoru Stenu Liju.

Kada govorimo o priči “Ka Šambala”, to je Den Grin crtački veoma uspešno uobličio u jedan opseni prostor, samo vizuelno smešten u realno stanje, dok se čitava radnja stripa, pisana od strane spomenutog autora i Demateisa, razrađuje upravo unutar glavnog junaka. Najdublji strahovi, neslavna prošlost, muke u sticanju magijskih veština – životno blato – nemoć, opsedaju Doktora Strejndža, dok pokušava još jednom da ustane nakon pada u borbi sa samim sobom. Koliko god posmatrali superheroje kao svemoguće ljude, kojima scenaristi, samo radi napetosti radnje dozvoljavaju da ustuknu pred neprijateljem, pre nego što ga zgrome, u “Šambali”, veštini nad veštinama, Strejndž pokazuje da je daleko od superheroja.

doctor strange stripblog

-Spajdi je strip za sve, Strejndž je, ipak, za čudake i odabrane, kako i dolikuje. A opet, iako, izdvojen, Doktor Strejndž je deo Marvelovog univerzuma, uvek spreman da priskoči u pomoć superherojima, iako nije jedan od njih, iako su njegove čini daleko od supermoći, a opasnosti s kojima se sreće mnogo pogubnije i čudnije od milionera s maskom goblina ili doktora sa osam mehaničkih ruku, napisao je urednik u Darkvudu Vladimir Tadić u svom uvodniku za izdanje.

Izdanje Darkvuda dolazi u klasičnom superherojskom formatu, tvrdih korica, sa čvrstom riknom i na kvalitetnom papiru i rutinskim prevodom Draška Roganovića.

-Upamti: Zlatno doba je… sada! Upamti: Svi smo mi, samo do jednog, gospodari… Šambale! (prevod Darkvud)

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x