Yu-Gi-Oh: Mistična moć drevnih bogova!

0

Yu-Go-Oh je bila veoma popularna animirana serija, koju su klinci 2000-ih godina gledali. Interesovanje za ovu animu je dovelo do toga da su se u Srbiji i regionu prodavale karte karakteristične za tu igru, ali i akcione figurice sa likovima junaka iz serije.

yu gi oh stripblog

Deca su karte i ostale rekvizite iz ove serije donosili u školu, te su se, nakon svađa, koje su bile česte, oko pravila igre koju niko nije najbolje poznavao, karte bile zabranjene u školi. Zbog loših materijala i neprijatnog mirisa koji su karte ispuštale, a kupovale su se u kineskim radnjama, utvrđeno je da su napravljene od štetnih materijala, ali i danas postoje u prodaju.

Klinci su se sa ovom pričom upoznali u obradi Laudvorksa, prerađene i cenzurisane verzije originalnog, japanskog animea (koji je imao 5 sezona i 224 epizode), od strane američke produkcije i Yu-Gi-Oh je prikazan na televizijama u našoj zemlji. Na srpski je sinhronizovano 184 epizode, tačnije prve četiri sezone.

Pročitajte: “Cveće zla”: Manga pod tamnim velom melanholičnog pesnika…

Yu-Gi-Oh priča je nastala kao manga autora Kazikija Takahašija 1996. godine u Japanu. Radnja se razvija oko Jugija Motoa, koji od svog deke, Salomuna dobija hiljadugodišnju zagonetku, te u njoj pronalazi duha, drevnog faraona kojem je identitet nepoznat. Iako Jugi nije svestan prisustva ovog faraona u početku, ipak uspeva da ga spozna. Jugi se bori na turnirima sa različitim protivnicima, a njegovu ekipu, skupinu ljudi koja ga prati čine Džoi, Tristan i Tea. Dok se Jugi i njegovi drugari trude da faraonu vrate sećanja, na putovanjima pronalaze ljude sa mnoštvom drevnih predmeta i bore se sa njima uz pomoć karata koje imaju velike moći. 

yu gi oh stripblog

Jugi (nakon rešavanja zagonetke postaje Jami Jugi) je tokom svojih bojeva koristio dekin špil. Iako je prvu pobedu ostvario sa Eksodijem, kojeg mu Andervud baca u okean na putu za Kraljevstvo dvoboja, njegova omiljena karta je Mračni čarobnjak. Skupljajući karte kojima se vrše borbe i stiče moć, Jugi uspeva da skupi sva tri egipatska boga, najmoćnije karte – prvo dobija Slajfera, zatim Obiliska mučitelja i na posletku Krilatog zmaja Ra. 

Najveći Jamijev neprijatelj je Marik Ištar, koji nastoji da Jugija pošalje u carstvo senki i uzme mu egipatske bogove. Ištar se pojavljuje tek u drugoj sezoni, a uz pomoć hiljadugodišnjeg štapa koji posedije može da upravlja ljudskim umovima. Upravo je on od Jugija izgubio boga Slajfera.

yu gi oh stripblog

Priča je veoma napeta, nepredvidiva i sam autor je uspeo da napravi takve prelaze iz epozode u epizodu, da i kada se zađe u prazan hod, publika jedva čeka da nastavi sa čitanjem/gledanje kako bi saznala šta će se dalje desiti.

U srpskoj sinhronizaciji serije Yu-Gi-Oh uloge su tumačili – Jugi Moto/Jami Jugi – Nikola Bulatović, Džoi Viler – Ivan Bosiljčić, Tea Gardner – Jelena Đorđević Popović, Tristan Tejlor – Siniša Ubović, Seto Kaiba – Siniša Ubović, Maksimilijon Pegaz – Darko Tomović, Mai Valentin – Bojana Stefanović, Jami Bakura – Predrag Đorđević i Narator – Predrag Đorđević.

Manga je rađena sve do 2004. godine. Prva animirana serija koju smo spominjali na početku teksta je nastala 1998. godine, a zatim su usledile nove sezone i filmovi. Anime: Yu-Gi-Oh! Duel Monsters; Films: Yu-Gi-Oh! The Movie: Pyramid of Light, Yu-Gi-Oh!: Bonds Beyond Timem Yu-Gi-Oh!: The Dark Side of Dimensions; Spin-offs: Yu-Gi-Oh! R, Yu-Gi-Oh! GX, Yu-Gi-Oh! 5D’s, Yu-Gi-Oh! Zexal, Yu-Gi-Oh! Arc-V, Yu-Gi-Oh! VRAINS i Yu-Gi-Oh! Sevens.

yu gi oh stripblog

Postoje i video igre, ali i karte za igru uživo.

Manga i anime su mnogo brutalnije, sa mnogo eksplicitnih scena i za odrasle su tako da kažemo, od onoga što su generacije u Srbiji 2000-ih i svetu mogle da vide sa četiri sezone animea koji je prerađen i cenzurisan. 

Yu-Gi-Oh je energija koja treba da se doživi u punom sjaju…

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x