Da li Popaj za snagu konzumira spanać ili marihuanu?

0

Mornar Popaj je nastao kao strip junak 1929. godine i tim svojim pojavljivanjem je postao izuzetno popularan u svetu. Jedan ovakav mornar se pojavio deceniju ranije u reklami za jednu kompaniju koja proizvodi spanać.

spanać ili marihuana stripblog

POPEYE Film 'POPEYE THE SAILOR' (1960) 13 July 1960 CTC5751 Allstar/KING FEATURES (TV-Serie, USA 1960–1962) **WARNING** This Photograph is for editorial use only and is the copyright of KING FEATURES and/or the Photographer assigned by the Film or Production Company & can only be reproduced by publications in conjunction with the promotion of the above Film. A Mandatory Credit To KING FEATURES is required. The Photographer should also be credited when known. No commercial use can be granted without written authority from the Film Company.

I pored toga što se reklama za spanać vezuje kao neposredna inspiracija za to što Popaj jede spanać i u stripovima kako bi postao jak, imamo i još jedno interesantno razmišljanje o tome da je to zato što mu najveća ljubav nosi ime Oliva, odnosno kada se to ime prevede dobije se reč maslina, a spanać se jede sa maslinovim uljem.

Pročitajte: Da li znate zašto Popaj jede baš spanać?

Popaj je stripovima, a pre svega crtanim filmovima, u kojima se pojavljivao kao glavni lik, postao svetski popularan junak, borac za pravdu i borac protiv lupeža. Mnoga deca su baš zbog toga što su voleli Popaja, usvajali predlog roditelja za jedenjem spanaća, kao veoma zdrave biljke, korisne u ishrani koja je puna vitamina. Deca su jela spanać u nadi da će postati super-jaki kao i ovaj mornar. 

spanać ili marihuana stripblog

Međutim, jednom prilikom je, na fakultetskom predavanju profesor (da ne navodimo fakultet, profesora i predmet) spomenuo, u kontekstu gradiva, i to da Popaj možda jede marihuanu, a ne spanać, jer zašto bi spanać davao toliku snagu, kada je poznato da narkotici različito deluju na ljude, neke podižu u nebesa i bacaju u stanje blaženstva, a neke razjaruju. 

Zanimljivo razmišljanje i veoma interesantne informacije smo pronašli na sajtu The Tyee na ovu temu. 

Na ovom sajtu se kaže da, kada je Popaj stvoren, tačnije kada je bio u povoju 1920/30 godina, postojao je jedna pesma, koju je 1938. godine stvorio džez bend Julia Lee and Her Boifriends – “Pesma o spanaću”. Pesma se izvodila u klubovima punim gustog dima od kanabisa, zajedno sa drugim hitovima ove grupe kao što je “Sweet Marijuana” 

spanać ili marihuana stripblog

Takođe u to doba, propaganda protiv marihuane, kroz novine, govorila je da ljudi od marihuane dobiju super-snagu i postaju otporni na metke. U ovom se Popaj veoma može pronaći, pre svega kada mu, nakon spanaća tenk krene kroz bicepse. Tu imamo i još jednu interesantnu činjenicu, Popaj kao mornar se mogao upoznati sa biljkama iz drugih krajeva sveta, i doneti ih u Ameriku, jer su mornari marihuanu među prvima uvodili u kulturu ove zemlje.

Segar je imao dosta aluzija na narkotike u stripu sa Popajem, naročito u epizodi sa rudarima koji su jeli koren biljke bobica, koji su bili natopljenih drogom, a Popaj kada je potpao pod uticaj te biljke, postajao je oštar i zao. 

Nakon 1938. godine, kada je Segar preminuo u petoj deceniji života, drugi koji su kroz stripove i crtane filmove uzeli palicu na Popaju su imali još primera koji aludiraju na marihuanu, a najzanimljiviji su ti da on spanać ponekad usisava na lulu, a i pažljivo uzgaja baštu spanaća, kojem listovi izgledaju kao listovi marihuane i sve radnje koje ovaj mornar radi podsećaju na uzgoj i način branja opojne biljke – marihuane. 

1980-ih godina autor Bobi London je objavio jedan kaiš u kojem Popaj uzima “čisti bolivijski spanać” što je još jedna veza spanaća i marihuane u ovom stripu.

Popaj je pun čudnih simbola i znakova, mnogo metafora i poređenja. Ovako nešto, da Popaj konzumira marihuanu, a ne spanać je veoma moguć… Bilo kako bilo, ovaj strip i niz animiranih filmova, su pomogli deci da svare, ne baš tako ukusnu biljku spanać, a to da li je spanać u pitanju ili pak marihuana, to je već neka druga priča… 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x