Kremenko i Kamenko: “Kremenkov zabavnik” kao strip revija čuvenih junaka sa kojima smo odrastali!

1

Nekada davno, postojala je jedna strip revija koja je donosila priče junaka koje su volele mnoge generacije u našoj zemlji, a koji su danas zaboravljeni.

kremenko i kamenko stripblog

Kremenkovi, Kremenko i Kamenko, Porodica Kremenkovi, sve su nazivi pod kojima je poznata čuvena američka animirana serija iz 1960-ih godina koju su osmislili William Hanna i Joseph Barbera. Serija je prvi put objavljena na ABC (American Broadcast Company) 30. septembra 1966. godine, a glumci koji su davali glasove junacima bili su Alan Reed, Jean Vander Pyl, Mel Blanc, Bea Benaderet, Gerry Johnson i drugi.

Pročitajte: Povratak otpisanih: Strip “Tri ugursuza u doba okupacije” u kultnoj seriji!

Kremenkovi su porodica koja živi u romantiziranom prikazu kamenog doba, zajedno sa svojim prvim komšijama, Kamenkovima. Kremenko i Kamenko su najbolji drugari koji se redovno druže, zajedno idu na posao svojim kamenim kolima koje pokreću nogama i uživaju u blagodeti doba u kojem se vreme merilo prema satau na ruci sa jednim trouglićem koji je pokazivao umesto kazaljke koliko ima sati. Glavni likovi su Fred i Vilma Kremenko, Bem Bem beba, Barni Kamenko i Beti Rabl, ali i mnogi drugi likovi koji su bili zastupljeni u neprevaziđenim gegovima koji su na osnovu razvoja radnje u kamenom dobu mogli da budu veoma interesantni.

kremenko i kamenko stripblog

Malo je poznato da je postojao i strip o ovim junacima, a u Jugoslavili, u izdanju Beogradskog grafičkog zavoda i NIP Dečijih novina iz Gornjeg Milanovca od decembra 1970. godine pod uredništvom Uglješe Krstića, postojao je i “Kremenkov zabavnik”. Ova strip revija je izlazila na petnaest dana i objavila je 62 redovna i dva vanredna broja za nepune četiri godine postojanja, do 1973. godine.

kremenko i kamenko stripblog

Revija je izlazila u boji, a bila je veoma inreresantna jer je donosila mnoge zanimljive likove, koji su se u Juglasviji prvi put prikazivali od 1968. godine na TV Zagreb, a kasnije i na drugim televizijama.

Veoma zanimljiva revija moglo bi se primetiti, ali u njoj nisu samo objavljivani stripovi o Kremenku i Kamenku, već i o drugim junacima kao što je “Škrabamaca” ili “Džinksi & Piksi i Diksi”, svakako je vredna poštovanja.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bora
Bora
3 years ago

Pre nekoliko godina izašlo je 12 brojeva nove edicije o Bedroku to jest o Kremenku i Kamenku. Odlične epizode i nov način crtanja prilagođen više današnjici. Sjajne priče. Uživao sam u svakom broju. Serijal je imao odlične ocene u svetu, ali na žalost nije posle godinu dana izlaženja nastavljen.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x