Napoleon i Dilan: Kada se spoje lik iz stripa i strip junak!

0

Karlo Ambrosini i Gabriel Ornigoti su 2004. godine objavili interesantnu priču u Ambrosinijevom serijalu Napoleon, u kojem se on sreće sa strip junakom Dilanom Dogom.

napoleon i dilan stripblog

Ova dva Bonelijeva lika sreli su se pod interesantnim okolnostima, a sama priča ne vraća šmek nekih starih epizoda, kao što je ta, 42. naslovnica u serijalu “Napoleon” (za epizodu “Ostaci ratnika”) koja je omaž prvoj naslovnici Dilanovog serijala, koju je naslikao Klaudio Vila, za epizodu “Zora živih mrtvaca” ili “Doktor Ksabaras”.

Pročitajte: Strip Napoleon

Napoleon je gost u staroj vili u kojoj se odigrala istorijksa bitka. Odjednom se iz niza isprepletenih događaja, javlja Dilan koji se obreo u priči zajedno sa Napoleonom. Moramo odmah napomenuti da ovo nije klasičan crossover između dva junaka, u kojem se oni, kao realni likovi jednog vremena i stripskog univerzuma sreću, već se Dilan u priči pojavljuje kao zamišljeni lik iz stripa koji čita Mike. Mike proždire stripove i na samom početku, kada srećemo ovaj lik vide se tri različite knjige o Dilanu Dogu. 

Iako se od ovog susreta više očekivalo, pre svega što je naslovnica urađena kao omaž prvom Dilanovom broju, ipak nije tako. Dilan izgovara svega nekoliko rečenica i ostaje, kroz celu priču samo u pozadini. 

Ornigotijev crtež je jasan i određen, njegovi likovi nisu savršeni, a Dilan nije najuverljiviji, ali svakako je bio pod Ambrosinijevim uticajem shvatanja stvarnosti i realnosti samih likova, te je njegova umetnost doša do izražaja ali u nekom drugom, ne tako uspešnom svetlu. 

napoleon i dilan stripblog

Ideja Karla Ambrozinija za stvaranje Napoleona je prema nekim pričama toliko odušeila samog Bonelija da mu je on obećao da će ovaj serijal trajati onoliko koliko bude bilo ideja za njega. Prva epizoda “Stakleno oko” objavljena je u Italiji 1997. godine i svojim pojavljivanjem je izazvala veliko oduševljenje publike, tako da su izdavači odmah morali da objave reprint broja. Dosta godina nakon izdavanja ove epizode u Jugoslaviji, od strane kraljevačke izdavačke kuće “Maverick”, “Veseli četvrtak” povlači, kako oni smatraju riskantan potez i pridružuju ovog heroja njihovoj porodici. Strip Napoleon, je predstavljen kao tromesečni serijal u standardnom formatu sveska stripa. Serijal Napoleon je doživeo svega deset sveščica u izdanju Veselog četvrtka i više ne izlazi. 

Susret Dilana i Napoleona je interesantan kao ideja, ali je daleko od epskog susreta, odnosno susreta koji zavređuje veću pažnju, što daje još jednu negativnu crtu serijalu “Napoleon” koji predstavlja, slobodnom ocenom serijal koji ima dosta elemenata preuzetih iz drugih Bonelijevih serijala.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x