Izložba i promocija strip albuma za decu “Mausart” u SKC ili online! (LINK)

0

Strip album za decu Mausart je najnovije ostvarenje koje je kao scenarista potpisao Tjeri Žor, ilustrovao Gradimir Smuđa a sa francuskog jezika prevele, i za našu čitalačku publiku priredile, beogradske izdavačke kuće Lokomotiva i System Comics.

mausart stripblog

Izložba sa ilustracijama iz stripa “Mausard” biće održana od 11-22. februara 2021. godine u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu. 

Mausart sa porodicom živi u klaviru službenog dvorskog muzičara kralja Austrije, vuka Salijerija. Jednog jutra, Mausart shvati da je kuća prazna. Takva prilika se ne propušta, tako da skoči na dirke i počne da stvara čudesnu muziku… Međutim, ta muzika slučajno dođe do ušiju kralja i kraljice, koji traže još! Ako Salijeri želi da sačuva mesto na dvoru, moraće da se dokopa miša i primora ga da svira.., ali tako da njihova veličanstva ne posumnjaju u prevaru… Sve ostalo o Mausartu, geniju iz uzbudljive, biće viđenuo na izložbi u Srećnoj galeriji SKC-a i u virtuelnoj formi foto-albuma: OVDE

Tjeri Žor je rođen u Briselu 1961. godine. Živi u Belgiji i u Parizu. Opčinjen stripom postao je lovac na posvete još od jedanaeste godine i počeo je sa objavljivanjem fanzine i pre nego što je 1989. godine ušao u školu Saint-Luc. Tokom studija pokreće fanzin Kaput, koji okuplja izbor priča bivših učenika, ali i njegovih prijatelja sa studija. 1984. godine, on i njegov brat postaju urednici u izdavačkoj kući Les Editions du Lion, koja objavljuje luksuzna izdanja Frankena i Hermana, a zatim i Tintina. Nakon bankrota 1987. u Briselu otvora galeriju knjiga Sans Titre. 1998. godine, nakon objavljivanja autobiografije (Le Monde est petit), objavljene povodom deset godina njegovog delovanja kao vlasnika galerije, započeo je saradnju sa Gijem Dekurom. U martu 2003. postao je urednik u Editions Delcourt, a 2004. godine, postaje jedan od direktora. Sada je urednik mnogih uspešnih serijala kao što su Legende, Grimizna ruža, Okko, Silaž i Kentaur. Mausart je njegov prvi profesionalni scenario, navodi se u saopštenju za medije.

mausard stripblog

Gradimir Smuđa je rođen u Novom Sadu 1956. godine. Diplomirao je 1982. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Potom se vraća u Novi Sad, gde radi kao karikaturista i ilustrator čuvenog Dnevnika. Početkom osamdesetih seli se u Švajcarsku a 1994. u italijanski grad Luka, poznat po prestižnom svetskom strip festivalu, gde i danas živi. Smuđa se od 2001. isključivo bavi stripom. Za francuskog izdavača Delcourt objavio je osam albuma stripa Vinsent i Van Gog, a zatim, između ostalih, i strip o drugom velikom impresionisti, Toluzu-Lotreku, da bi sada na red došao Mocart. Upravo ovim stripovima doživeo je uspeh na najvećem strip festivalu u Angulemu, a time i svetsku slavu i prepoznatljivost. Dobitnik je specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu na Međunarodnom salonu stripa u Beograd 2016. godine, ali “jednako doprinosi i svetskom stripu, baveći se njime u zemljama predvodnicama devete umetnosti kao što su Francuska, Belgija i Italija”…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x