Kad se dva strip umetnika dopisuju ilustracijama (GALERIJA)

0

Britanac Dave McKean i Argentinac Jorge Gonzalez, dva najuticajnija i najvrednija savremena dizajnera, rade na seriji ilustracija kreiranih u četiri ruke.

Kad se dva strip umetnika dopisuju ilustracijama (GALERIJA)

Projekat dva strip umetnika je započet slučajno, počev od privatnog razgovora. ,,Jednog dana Dave i ja razgovarali smo o tome kako smo obojica zainteresovani za zajednički rad koji će se odvijati putem e-pošte”, objasnio je Gonzalez

,,McKean je umetnik kojem sam se uvek divio. Nekoliko dana nakon prvog razgovora, rekao mi je o svojoj želji da učini nešto slično onome što su radili Milton Glaser i Jean-Michel Folon (sa radovima prikupljenim u knjizi Conversatio). Ubrzo sam mu poslao crtež, a nekoliko dana kasnije on je odgovorio sa još dva crteža i tako je tekao naš razgovor.”

Knjiga Conversation je plod dvojice umetnika Milton Glaser-a i Jean-Michel Folon-a, dvojice umetnika koji su bili veliki prijatelji i to prijateljstvo krunisali su knjigom ilustracija izvedenom tako što je jedan započinjao crtež, a drugi ga završavao.

Do sada izvedeni radovi podeljeni su na pola, jednu stranu crta jedan, a drugu drugi umetnik. Slike dva ilustratora – sa skladno postavljenim ili jarko kontrastnim bojama – dijalogiraju kroz figure koje ponekad ujednačeno dovršavaju scenario, a kod drugih pokazuju očigledna odstupanja. Jasno je da su to dvoje stilova različiti, ali istovremeno slični, obogaćeni upotrebom mešovitih tehnika i vizionarskog i nadrealnog pristupa.

Ispod je izbor dela koja su do sada stvorili Jorge Gonzalez i Dave McKean.

Pročitajte: Sendmen: Sve naslovnice Dejva Mekina (GALERIJA)

Dave McKean je čitaocima najpoznatiji po svojoj saradnji sa Neil Gaimanom i Grantom Morrisonom. Radio je na stripovima poput Ludnica Arkam, Crna Orhideja, Instrumenti nasilja, Od Signala do Šuma, Divljak…

Jorge Gonzales se proslavio sa naslovima Fueye. The sound of tango, Return to Kosovo,  Cara Patagonia i  Allende.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x