“Neljudsko” – Dilan protiv preživelog nacizma i njegovih ostataka

0

Na naslovnici Điđija Kavenaga možemo videti Dilana kako zalazi u usku, mračnu ulicu i nalazi vampiroliko stvorenje koje poje krv devojke i to je samo sažeti uvid u ono što nas očekuje u ovoj epizodi Dilana Doga.

“Neljudsko” - Dilan protiv preživelog nacizma i njegovih ostataka

Prikaz stripa “Dilan Dog – Neljudsko“, 168. broj u izdanju Veselog Četvrtka i 377. broj u Italiji, po scenariju Đankarla Marcana, uz crtež Đulija Kamanjija

Fašizam i nazicam su nažalost reči koje političari i mediji u poslednje vreme sve više vraćaju u prvi plan, stoga nije čudno što su se, poput mnogih drugih vrućih tema, i ove našle u epizodi Dilana Doga. U priči “Neljudsko“, Đankarla Marcana, Dilan se našao u vezi sa prelepom mladom devojkom po imenu Trejsi, koja radi u policijskoj oblasti.

Njih dvoje vode normalan život, koji prolazi između večera, izlazaka, seksa i najprizemnijih stvari, ali očigledno zlo ne može dugo da spava i London postaje pozorište zločina gde serijski ubica teroriše ulice. Njegove žrtve su ljudi druge boje kože ili jevrejske vere. Zvuči kao gotovo politički napad koji za cilj ima nekakvu destabilizaciju stanovništva (slučaj Džordž Flojd), ali u stvarnosti motivi ubice su nešto malo drugačiji. Čini se da ubistva dolaze od strane misterioznog ”neljudskog” ubice, sa svojevrsnim DNK. 

Radnja epizode teče brzo i razvija se bez obzira na prisustvo glavnog lika, čineći samu tematiku glavnim likom. Momenti horora u ovoj epizodi svedeni su na minimum i zamenjeni scenama akcije i pucnjave.

POVEZANO: “Nedokučiva tajna” – Osećaj koji nam može podariti samo Sklavi!

Glavna tema ove epizode je očigledno nacizam kao društvena pošast i njegovi ostaci koji su nekim čudom preživeli do danas. Ova priča je u Italiji objavljena 2018. godine, uoči 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta. Ovo je još jedna epizoda koja će izazvati buru komentara kod vernih fanova Dilana Doga koji smatraju da se serijal sve češće bavi temama koje udaljavaju Dilana od njegovog ”duha” i atmosfere na koju nas je Sklavi navikao. Ono što mnogi kritikuju kod Rekionijevog rukovođenja serijala jesu upravo ova pitanja koja nisu povezana sa horor žanrom. Ipak, epizoda nekako uspeva da se vodi idejom da smo mi čudovišta modernog društva, što smo u serijalu Dilan Dog navikli.

Crtež Kamanjija je dosta izražajan kada su u pitanju likovi i njihove facijalne ekspresije. Paneli se lelulaju od trenutaka pune svetlosti, do trenutaka potpunog mraka, u neku ruku metaforički poput borbe dobra i zla. Njegove postavke akcije takođe nisu ispale loše, dok je realizaciju scena smrti i svirepih ubistava učinio mirnije nego priliči jednom horor serijalu.

Sam naslov “Neljudsko“ nosi u sebi metaforu monstruoznosti. Nacizam je malaksalost, preživeli ideal, čudovišna forma koja bi se mogla sakriti iza svakog od nas. U svoj svojoj brutalnosti i žestini, pretvara one koji su njime kontaminirani u groznu neljudsku zver; jer je teško racionalno prihvatiti da oni koji mogu deliti ljudska bića na ”više” i ”niže” rase i izgubiti se u određenim odvratnim verovanjima imaju isti DNK kao i naš.

POGLEDAJTE I OVO: 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x