“Dedpul: Kraljevi Samoubice” – Eksplozija superherojske zabave

0

Kada uzmete jednog Dedpula, dodate mu jednog Panišera, jednog Derdevila, jednog Spajdermena i jednog jako pokvarenog negativca, začinite to sa dosta humora i presolite sa scenama krvavog nasilja dobijete upravo ovaj strip.

Prikaz stripa “Dedpul: Kraljevi Samoubice” po scenariju Majka Bensona i Adama Glasa i umetnika Karla Barberija

Dakle, svesni smo toga da je Dedpul sve osim neki tamo obični superheroj. On je potpuno lud, neopevano ružan lik sa tendencijom da sjebe sve za šta mu se ukaže prilika. I zbog toga ga volimo. U stripu “Dedpul: Kraljevi Samoubice” on briljira na svim aspektima po kojima je poznat (sarkazam, drskost, nepromišljenost, bezgranično nasilje, izrastanje udova…).

Ovaj mini-serijal od pet brojeva pisca Majka Bensona i Adama Glasa objavljivan je u periodu jun-oktobar 2009. godine. Premisa je jednostavna i već viđena u Dedpul stripovima. Dedpul prihvata misiju od misterioznog nalogodavca, samo da bi kasnije saznao da su ga izdali i smestili mu. On biva optužen za zločin koji nije počinio, te sada mora dokazati da je nevin i pronaći krivca za svoje nevolje.

To možda i ne bi bilo toliko teško da ga ne juri Panišer. Njihovi sukobi rezultuju krvavim nasiljem (jer drugačije ne može kada su ova dva lika u pitanju), a ubrzo se u priču ubacuju i Derdevil i Spajdermen. Dok ova ekipa pokušava da se međusobno ne poubija, publika uživa u jednom od najzabavnijih Dedpul stripova.

POVEZANO: Draško Roganović: Najveću kreativnu slobodu imam kada prevodim Dedpula

Benson i Glas se dobro snalaze na polju humora u ovom stripu. Dedpulovi dijalozi su prilično standardni kada je ovaj lik u pitanju, on je jednostavno lud i izgovara sve ono što mu pada napamet, dok su dijalozi Spajdermena, Derdevila i Panišera poprilično verni ovim likovima. Sve to upakovano daje sjajan rezultat. Radnja je jednostavna, bez nepotrebnih zapleta i uglavnom se delovi akcije i humora smenjuju do samog kraja.

Karlo Barberi crta ovaj strip poprilično u skladu sa narativom, jednostavno i lako za praćenje, bez preteranih detalja, i to izgleda vrlo zadovoljavajuće.

“Dedpul: Kraljevi Samoubice” je domaćoj publici dostupan u izdanju izdavačke kuće Čarobna Knjiga u B5 formatu tvrdih korica. Domaće izdanje posebno krasi prevod Draška Roganovića koji je prevodeći ovaj naslov imao još više prostora za ubacivanje referenci kakve možete i ne možete da zamislite, te smo zahvaljujući njegovom beskrajno zabavnom prevodu još jednom dobili Dedpula za celo koplje zabavnijeg nego što bi bio čitajući ovaj naslov u originalu.

“Dedpul: Kraljevi Samoubice” je eksplozija superherojske zabave. Strip koji sebe ne shvata ozbiljno, te uprkos tome što je premisa već nekoliko puta viđena u Dedpul stripovima (čak i od istog scenariste), ipak na kraju ispada krajnje zabavno štivo.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x