Preminuo je legendarni strip autor Ričard Korben

0

Američki crtač Ričard Korben, poznat po horor, grotesknim pričama i upečatljivom stilu, preminuo je 2. decembra u 80. godini, nakon operacije srca.

Preminuo je legendarni strip autor Ričard Korben Strip Blog

Vest da je Korben preminuo je juče objavila njegova supruga Madona Korben na Facebook stranici posvećenoj autoru.

Rođen u Andersonu, u državi Misuri, 1940. godine, Korben se smatra jednim od velikih autora američkih stripova i imao je vrlo dugu i plodnu karijeru iza sebe.

Počeo je da crta šezdesetih godina podzemnim publikacijama, brzo prelazeći da radi u izdavačkoj kući Waren, gde je objavljivao horor i naučno-fantastične priče u časopisima poput Creepy i Eerie. Takođe je objavljivao u časopisu Metal Hurlant, francuskom časopisu koji su osnovali Moebius i Druillet, a zatim i u američkom magazinu Heavy Metal. Među raznim delima, 1976. godine napravio je Bloodstar, strip adaptaciju kratke priče Roberta E. Hauarda, naučno-fantastičnu basnu o kojoj će napraviti nekoliko poglavlja do devedesetih.

Pročitajte: Marvel objavljuje novi serijal Alien stripova

Osamdesetih i devedesetih proširio je produkciju i, pored nastavka objavljivanja na Heavy Metal-u, počeo je da radi za Fantagor Press, sa kojim je objavio Horror in the Dark, Rip in Time i Son of Mutant World. Takođe se posvetio ilustraciji, praveći omote za muzičke albume i filmske plakate.

Dvedesetih je radio za Vertigo: na tekstove Brajana Azarela nacrtao je niz brojeva Hellblazer-a (prikupljenih u svesci Hellblazer: Hard Time) i klasičnu horor priču House on the Abyss Williama Hope Hodgsona adaptirao u strip. Odmah zatim, uvek zajedno sa Azarellom, za Max liniju Marvel stripova stvorio je miniseriju Banner i Cage, dok je za tekstove Garta Enisa dizajnirao specijal The Punisher: The End. Poznat je i po naslovu The Cave of Horror, u kojoj je adaptirao nekoliko pesama Edgara Alan Poa.

Poslednjih godina Korben je pravio Konanove stripove i neke priče za Hellboya koji su mu doneli dve Eisnerove nagrade (Hellboy: The Crooked Man i Hellboy: Double Feature of Evil). 2012. primljen je u Kuću slavnih nagradu Will Eisner-a, a 2018. osvojio je Grand Pri u Angulemu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x