Kada i kako se prvi put pojavio Mefisto u Teksovom svetu?

0

Mefisto, Mefistofelist kao jedan od najčuvenijih demona i đavolikih likova hrišćanske mitologije, često spominjan kao sam đavo, bio je nepresušan izvor inspiracije mnogih umetnika vekovima u Evropi, ali i šire u svetu.

mefisto u teksovom svetu stripblog

Kako Mefistofelis nije lik iz Biblije, priče o njemu se pojavljuju u doba renesanse, te se tako razvijaju i proširuju. Najčuvenija priča u kojoj se ovaj demonski lik pojavljuje jeste priča o Faustovoj prodaji duše đavolu, a najpoznatija verzija je ona koju je napisao nemački pisac i filozof Gete, gde se već u “Prologu na nebu” Mefistofelis pojavljuje u razgovoru sa Bogom, a kasnije se predstavlja Faustu kao pali anđeo. Mefistofelis takođe, prema predanju bio i prvi koji se pridružio Luciferu u borbi protiv Boga, na početku vremena.

Pročitajte: Kako je nastao i kakav je razvojni put imao serijal “Veliki Tex”?

Kako smo već rekli, da je Mefsitofelis bio nepresušan izvor inspiracije umetnicima, tako se njegov lik, u različim varijacijama pojavljuje i u stripu umetnosti, serijalima i zasebnim ostvrenjima.

Umetnik Đanluiđi Boneli i Aurelio Galepini stvorili su svog Mefista u serijalu Teks Viler i time ovog junaka osudili na jednog arhi-neprijatelja koji će se pojavljivati u njegovim epizodama, praviti najteže kriminalne i zločinačke poduhvate, a uz to biti i veoma prepreden, inteligentan i lukav.

mefisto u teksovom svetu stripblog

S obzirom na to da je Teks nastao 1948. godine, ni ovaj negativac nije nastao mnogo kasnije, verovatno krajem četrdesetih, početkom pedesetih godina dvadesetog veka, a u objedinjenoj epizodi, prema podacima koji se mogu pronaći u Teks knjiga 1. izdavača Veselog četvrtka, druga epizoda “Odmetnik” donosi i pojavljivanje ovog lika, a objavljena je u februaru 1959. godine.

Nakon što je spasao blago Gvatimozina, od strašnih kriminalaca Dona Filipea Fuentea i tako ga, zajedno sa pripadnicima plemena preneo iz Meksika u Sjedinjene Američke Države, saveznu državu Teksas, koja je nekada bila u sastavu Meksika, u Vestern banku u Santa Feu, vojska Meksika ustaje i kreće da pustoši taj grad, da pokrade blago i uništava teritorije spomenute države SAD-a.

Kako bi bolje vodili rat, kroz gerilsku borbu, Meksikancima pomaže par Stiv i Lili Dikart, inače mađioničar, iluzionista i animir dama, izuzetne lepote. Njihov zadatak je bio da obaveštavaju meksičke gerilce o tome koje je mesto ostalo bez odbrane i vojske u njemu i tako im obezbedi sigurno zauzimanje grada. Dikart je za sebe uzeo umetničko ime Mefisto, a kostim mu je bio đavokolik, sa rožićima na glavi, a on je sam imao tanku špicastu, “jareću” bradicu i tanke brkove da izgleda još uverljivije. 

mefisto u teksovom svetu stripblog

Teks tada biva i oklevetan od strane Lili, Stivove sestre, te igrom slučaja odbacuje rendžersku službu i vodi sopstvenu istragu protiv ovog para, koja ga dovodi do Meksika, u kojem deluje grupa pobunjenika, boraca za miran i pravedan život u toj zemlji predvođena Montalesom, te se pridružuje toj borbi i tako uspeva da zarobi i Mefista i njegovu sestru. 

Dok je Boneli pisao scenarija lik Mefista se često pojavljivao, ali kasnije je bio potpuno skrajnut, sve dok ga Nici nije ponovo oživeo krajme devedesetih, a u tome mu pomogao Klaudio Vilja. To novo pojavljivanje Mefista nije zadovoljilo čitaoce te je ocenjeno kao veoma loše, jer se sam Mefisto pojavljuje kao izludeli starac koji ništa ne može da uradi sam, a u život se vraća pomoću svoje sestre. 

Mefisto je veoma važan lik u Teksovom svetu, pre svega što daje neku novu dimenziju vestern pričama, time što ulazi u prostor transcedentalnog.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x