Izložba skockanih stripova Alekse Gajića: “Nekad su ovde bile sve same njive”!

0

Izložba “Nekad su ovde bile sve same njive” strip autora Alekse Gajića biće otvorena danas u 20 časova u Kontakt galeriji i galeriji SKC Kragujevca.

skockanih stripova stripblog

Izložba će biti otvorena sve do 23 časa.

-Aleksa Gajić je strip crtač, ilustrator, filmski autor… „Aleksa Gajić stvara čuda“, piše Uroš Petrović za Desnu knjigu – deo jednog od Aleksinih čuda – knjigu nazvanu Leva knjiga / Desna knjiga. Politikin Zabavnik (evo prilike da se pomene da su Aleksa i Zabavnik drugari već nekoliko decenija) beleži reči Dejana Stojiljkovića – Aleksa Gajić je, „čovek koji može da vam nacrta (ili naslika) bukvalno šta god poželite“… Izložbe i „neobavezne“ knjige Alekse Gajića, pored toga što su zanimljive, duhovite (terapija protiv lošeg raspoloženja), izuzetno nacrtane ili naslikane (kako biste samo poželeli), omogućavaju ulazak u umetnikov lični svet, dugo građen kroz različite i raznorodne (vrlo često neobične) aktivnosti, jedinstven, neponovljiv, vedar… Izložbe i knjige, nije zgoreg ponoviti, pružaju dragocenu mogućnost da se upozna autor, a on (kao i njegov neimenovani junak) može ponuditi štošta (važno) o smislu života, izvod iz teksta Vladimira Rankovića

Pročitajte: NOVE AUKCIJE #HumaniStrip Za Ivu Milenkovski: Table Zagora Baneta Kerca na aukciji!

Aleksa Gajić je rođen u Beogradu 20.05.1974. Diplomirao na FPUD u klasi prof. Rastka Ćirića , kolor strip albumom ”Technotise”. Od 1996. do 2006. stalni saradnik Politikinog Zabavnika (a posle toga povremeno). Od 2000. radi za izdavačku kuću ”Soleil” iz Francuske , i od tada objavio 6 kolor albuma (objavljenih u još 8 zemalja). U Srbiji je osim ovih albuma objavio i album ”Technotise” kao i kolekciju kratkih stripova ”U Šrafovima”, ”Skrepbuk” i ”Pljosnati strip”. Ilustrovao više knjiga u saradnji sa raznim izdavačima. Sarađivao takođe sa brojnim časopisima i magazinima kao ilustrator, stoji u Facebook eventu.

Učesnik više kolektivnih izložbi, i autor četiri samostalne (najznačajnija 2005. u Muzeju primenjene umetnosti). Od 2006. do 2009. radio na svom prvom dugometražnom animiranom filmu ”Technotise – Edit i ja”. Film je prikazan na preko 20 festivala , i višestruko je nagrađivan. U naredne dve godine ponovo radi za Francuskog izdavača, ovaj put ”Quadrantes Solaire” sa dvodelnim albumom ”Drakko”. 2013. još jednom se okušava u animaciji, ovaj put sa kratkometražnim filmom ”Uspon i pad umetnosti”.

U međuvremenu radi na konceptualnom projektu ”Čudesni stripovi”, u okviru kog su nastali i ”U šrafovima”, ”Skrepbuk”, ”Pljosnati strip”, objavljeni od strane System Comics-a , kao i nagrađeni ”Kameni strip” i ”Premotavanje”.
Od 2015. sa istom skupinom ljudi radi svoj drugi dugometražni animirani film ”Technotise – Prorok 1.0 ”.

Izložba će biti organizovana uz sve mere za suzbijanje širenja virusa COVID 19.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x