„Plamen“ – Kad se Dilan Dog nađe u našoj aktuelnoj stvarnosti

0

Na novoj naslovnici Điđija Kavenaga, ne čini se da je u fokusu Dilan, već je u fokusu nešto pred čime će se Dilan naći u ovoj epizodi. Nešto izuzetno opasno, te nas samim tim uvodi u intenzitet kojim ova epizoda zrači.

„Plamen“ – Kad se Dilan Dog nađe u našoj stvarnosti Strip Blog

Prikaz stripa „Dilan Dog – Plamen“, 164. broj u izdanju Veselog Četvrtka i 373. broj u Italiji, po scenariju Emilijana Paganija, uz crtež Danijelea Kalurija

U poslednje dve godine svedočimo kako serijal Dilan Dog biva sve više uključen u našu svakodnevnu stvarnost. Serijal se sve češće bavi temama koje udaljavaju Dilana od njegovog ”duha” i atmosfere na kakvu smo u ovom serijalu navikli. Ovoga puta je scenarista Emilijano Pagani taj koji je (ponovo) rešio da uprlja svoje ruke, provokativno se baveći ”opasnim” temama u epizodi „Plamen“. 

London je okrenut naopačke jer protesti tinjaju zbog proširenja deponije u jednom londonskom naselju. Vlast na prosteste reaguje slanjem specijalnog odreda Skotland Jarda za pobune koji za cilj ima da ih uguši, makar i na nasilan način. Istovremeno, vlast spinuje pomoću televizijskih vesti, zavodeći pasivni deo stanovništva i navodeći da su demonstranti ti koji su nasilni. Zvuči poznato, zar ne?

Pagani se trudi da nam da analizu društva koje je mahom svuda slično. Postoje oni koji deluju pasivno i nezainteresovano, dok su oni drugi, aktivni, uglavnom ti koji deluju iracionalno, vođeni besom i emocijama. 

Dilan se u ovoj epizodi nalazi između dve vatre, umešan u ideološki vrtlog. On razume da biti nepomičan i pasivan u ovakvim situacijama nije zdravo, dok potpuno razume razloge za protest druge grupe, ali on se ne slaže sa metodama protesta i odgovoranjem nasiljem na policijisku brutalnost.

Policijska brutalnost jeste jedan od glavnih motiva ove epizode, te iako je u Dilanu Dogu obrađen verovatno po prvi put, ipak ne donosi ništa novo čitaocima, jer smo svi, pogotovo mi sa ovih prostora, dovoljno svesni činjenice da je policija brutalna. Tempo je agresivan, kontinuiran, vođen prkosom i buntom. 

Drugi motiv je građanska obaveza i pitanje koliko imamo pravo da se žalimo, ako nismo spremni da učinimo ništa kako bi promenili ono što nam ne valja u našem okruženju. Paganini dovoljno precizno, argumentovano i lucidno daje prostor svim stranama i načinima razmišljanja, samim tim ne primoravajući bilo koga da zauzme stranu. 

Prethodna epizoda: „Crno i Belo“ – Samo strah je dokaz da smo živi!

Kalurijev crtež sasvim solidno manifestuje emocije i motive likova. Atmosfera akcije nesumnjivo probija granice ekslozivnosti, ali sam crtež pada u drugi plan zahvaljujući Paganinijevom scenariju koji jače utiče na čitaoce i tera ih da se zamisle u ovakvim situacijama. 

Dilan Dog – „Plamen“ je još jedna ”angažovana” epizoda koja kod nas izlazi nedugo nakon sličnih događaja kojima smo svedočili u našoj prestonici. To je pomoglo glavnom uredniku izdanja Marku Šeliću da napiše uvodnik inspirisan tim događajima, a koji nas na najbolji način uvodi u ono što nas čeka na stranicama novog broja. 

Zaključak je da se u epizodi Dilan Dog – „Plamen“, se bavi jednom koliko škakljivom, toliko i izlizanom temom, ali sa njom izlazi na kraju uz dobru analizu i poentu. Ali, neizbežno ostaje pitanje koje će se vrzmati u glavi mnogih okorelih fanova Dilana Doga, a to je: ,,Da li je ovakvim temama mesto u ovom serijalu?”

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x