IN MEMORIAM Petar Aladžić: Radom je obeležio zlatno doba YU stripa!

0

U sredu, 15. jula u Novom Sadu preminuo je strip scenarista Petar Aladžić (Sombor 1954 – Novi Sad 2020). Strip autor je preminuo nakon kratke bolesti.

in memoriam stripblog

Aladžić je rođen u Somboru 1954. godine, da bi se kasnije preselio u Budisavu, a zatim i u Novi Sad gde završava škole i Višu ekonomsku školu i radio u Agrovojvodini.

Sa Branislavom Kercom objavljuje priču Partizan Goran u Politikinom zabavniku, a zatim svoje stripsko stvaralaštvo nastavlja kao scenarista priča o Velikom Bleku koje ilustruju Kerac, Branko Plavšić, Ahmet Muminović, Zdravko Popović, Miodrag Ivanović… U periodu od 1983-1990. objavljeno je deset njegovih priča o Bleku. 

Aladžić je radio i na stripovima Lun Kralj ponoći (devet epizoda), dve epizode Tarzana, koje su radili sa njim Plavšić i Kerac. Kasnije on nastavlja svoj rad na strip scenarijima u saradnji sa drugim crtačima. Napisao je i scenario za jednu epizodu stripa “Nindže”.

Izdavačka kuća Rosencrantz je 2012. godine objavila strip-album sa Aladžićevim stripovima Partizan Goran, Večernja akcija i Ilegalci.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x