ČEMU SLUŽE STRIP FESTIVALI: Organizatori imaju troškove, a da li strip ima korist?

0

Prva asocijacija na leto u stripskom svetu u Srbiji i regionu jesu strip festivali, zbog toga što se većina festivala organizuje baš u ovom periodu godine.

festival stripa stripblog

Međutim, ova godina je nešto drugačija. Usled pandemije virusa korona i loše situacije u Republici Srbiji, ali i regionu, te zabrani okupljanja, strip festivali se neće uopšte održati ili će se održati uz maksimalno smanjen broj aktivnosti. 

Baš ovo nam je otvorilo temu “čemu služe strip festivali” kako bismo, u godini kada neće biti održani bolje uvideli i spoznali njihov značaj. 

Za Nikolu Dragomirovića, organizatora strip festivala “Tras!” ovakvi festivali služe za promovisanje strip kulture.

-Jednostavno, to je osnovni cilj. Ušao sam u organizaciju “Trasa” da bih na makar neki način volonterski pomogao Marku i ostalim organizatorima. Strip kultura svakako ima korist, o stripu se govori kao afirmisanoj umetnosti. Gosti, strani i domaći razmenjuju iskustva, publika se upoznaje sa njima, sa njihovim radom, i konačno izdavači imaju priliku da prezentuju svoja izdanja. Organizatori pak imaju najmanju korist od toga, kaže Dragomirović za Strip Blog.

Pročitajte: ZAŠTO SU STARI STRIPOVI TOLIKO SKUPI: Da li je kolekcionarstvo zabava, biznis ili nešto treće?

Dragomirović govori da ove godine neće biti organizovan festival “Tras!”.

Organizator Balkanske smotre mladih strip autora Marko Stojanović smatra da su strip festivali oaze stripa, logorska vatra oko koje se okupljaju zaljubljenici u strip u vremenima koja globalno nisu mnogo svetla, a pogotovo ne za strip.

-Iskreno, kad sam pokretao Balkanske smotre mladih strip autora 1998, pravio sam festival po svojoj meri. Bio sam mlad strip autor, nije bilo ništa za nas, i eto, napravio sam to. Onda sam, silom prilika, prestao da budem mlad autor, ali su mladi autori nastavili da nailaze, i želeo sam da im pružim podršku, da shvate da ne stvaraju u vakumu, da neko to gleda, vrednuje i podržava. I eto odgovora na tvoje pitanje, navodi Stojanović za Strip Blog.

Kakvu korist strip festivali donose strip umetnosti?

Stojanović je, predstavljajući značaj festivala, koji on organizuje, za strip umetnost navodi da je samo prošle godine na Balkanskoj smoti izlagalo je 3.017 strip autora iz 67 zemalja sveta.

-Lično je gostovalo 100-ak gostiju iz Belgije, Italije, Nemačke, Turske, Grčke, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Rumunije. Ostavljam vama da procenite koliko je strip imao koristi od njihovog susreta, razmene iskustava i upostavljanja kontakta. Kao organizatori, ja i moji prijatelji iz Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović nemamo ama baš nikakvu materijalnu korist. Ono što imamo jeste više hiljada prijatelja koje svake godine na ovaj ili onaj način ugostimo u svom gradu, a kad su oni srećni, srećni smo i mi, ističe Stojanović.

Iako je situacija izrazito nepovoljna, Balkanska smotra mladih strip autora će imati izložbe, dodeljivaće nagrade, ali predavanja, promicije i gostovanja autora neće biti. 

Organizator Međunarodnog strip festivala u Somboru, Danilo Bogdanović navodi da je Somborski strip festiva nastao je kao logičan nastavak aktivnosti koje su članovi Kluba ljubitelja stripova preduzimali nakon osnivanja kluba.

festival stripa stripblog

-Korist koju mi kao organizatori imamo od našeg festivala je ogromna.Tu ne mislim na materijalnu korist, jer onaj ko želi danas da zaradi od organizovanja strip festivala potpuno je promašio temu. Ona druga „korist“ je nemerljiva! U Somboru smo ugostili veliki broj domaćih velikana 9. umetnosti, sa kojima smo i sada u kontaktu, a sa nekima smo postali dobri prijatelji i oni se rado vraćaju svake godine u Sombor. Takođe, upoznali smo lično mnoge ljude iz sveta stripa sa kojima je nastavljena saradnja i nakon festivala, što je rezultiralo nekim projektima do kojih sigurno ne bi došlo da nije bilo ovog ličnog kontakta. U kontaktu samo sa gotovo svim domaćim strip izdavačima i često u Somboru organizujemo predstavljanje njihovih novi izdanja tokom čitave godine, koja su odlično posećena. Ono što nam je možda i najvažnije, u aktivnosti kluba uključio se i veliki broj mladih koji su ne samo ljubitelji stripa, već i budući autori; crtači i scenaristi. Upravo zbog festivala, mnogi naši sugrađani koji godinama nisu uzeli strip u ruke, ponovo su mu se vratili. U svemu ovome krije se odgovor i na prvi deo pitanja, govori Bogdanović za Strip Blog.

Zbog aktuelne situacije sa virusom korona, somborski festival stripa je morao biti otkazan.

Da li su festivali stripa dovoljno medijski propraćeni?

Novinar Strip Bloga Milidar Švonja smatra da su strip festivali posećeni isključivo ako imaju kvalitetan odabir gostiju i stranih autora koji su zvezde na polju stripa.

-Mediji koji se bave ovim festivalima i stripom uopšte u nekoj većoj meri su uglavnom mali i dopiru najčešće samo do već postojećih poklonika stripa. U mejnstrim medijima se može naći samo kratka najava festivala od strane nekog lokalnog medija ili reportaža koja će biti objavljena tek kad je festival završen, što apsolutno nije dovoljno da bi se privukla paznja novih ljudi i popularizovala sama umetnost, kaže Švonja.

Uprskos svemu, organizatori ulažu napore i sa malim sredstvima uspevaju da učine da ti festivali budu u velikoj meri posećeni i zadovolje ljubitelje stripa. Kako će biti narednih godina videćemo, ove godine festivala nažalost neće biti…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x