Koji strip junaci su bili inspiracija Alanu Muru kada je stvarao Nadzirače

0

Alan Mur je u svojoj mladosti bio veliki fan stripova izdavačke kuće Charlton Comics.

Koji strip junaci su bili inspiracija Alanu Muru kada je stvarao Nadzirače Strip Blog

Mur se dosta bavio tadašnjim likovima Steve Ditkoa koje je Ditko stvarao za Charlton Comics poput The Question-a, Blue Beetle-a i Captain Atoma.

Mur je jednom prilikom u intervjuu za magazin Comic Book Artist #9 2000. godine istakao da su tadašnji likovi koji su pripadali izdavačkoj Chartlon Comics bili dosta drugačiji u odnosu na ono što su nudili Marvel i DC. Mura je fasciniralo što je Ditko kroz svoje stripove gurao desničarsku agendu, što je Mura inspirisalo da portretira Rorschacha usađujući mu slične ideale.

Na pitanje da li je lik The Question bio prototip za Rorschacha, Mur je potvrdio i objasnio i ostale likove.

,,The Question i Rorschach su isti, to je tačno, dok su Dr. Manhattan i Captain Atom očigledno ekvivalentni. Nite Owl i Blue Beetle su ekvivalentni. U Charlton Comics imate pre-postojećeg Blue Beetle-a i onog novije generacije, zato sam pomislio da bi bilo lepo imati originalnog Nite Owl-a i njegovog naslednika. Mnogi su mislili da je Nightshade bila inspiracija za Silke Spectre, ali to nije baš tačno, jer nikada nisam mislio da je ona preterano snažan i zanimljiv ženski lik. Silk Spectre je bila samo ženski lik, jer mi je bilo neophodno da imam heroinu među likovima. Silk Spectre je bila jedina devojka u toj grupi pa su mnogi smatrali da je ekvivalentna sa Nightshade, ali ne mislim da imaju mnogo sličnosti. Pre će biti da su me inspirisale heroine poput Phantom Lady ili Black Canary, moji omiljeni tipovi kostimiranih heroina. Comedian je bio Peacemaker očigledno, ali smo imali veći stepen slobode i učinili ga malo više desničarskim, patriotskim i pomešali sa malo šmeka Nick Fury-a. Nismo baš morali da se držimo Charltonovih superheroja i njihove formule, imali smo slobodu, pa su tako i neki drugi likovi poslužili kao inspiracija i popunili praznine.

Pročitajte: Šta je Alan Moore promenio u stripu Watchmen?

Captain Atom, Thunderbolt, The Question, Blue Beetle, Nightshade i Peacemaker

Adrian Veidt – Ozymandias je bio Peter Canon – Thunderbolt. Oduvek sam bio ljubitelj stripa Thunderbolt Pete Morisi-a… Bilo je nečeg u umetničkom stilu što se graničilo sa stilom Alexa Toth-a, mada nikada nije bio dobar kao Toth, ali je često imao ugodan senzibilitet i lep dizajn. To je ono što me je kupilo, kao i ideja da lik koristi punih 100% svog mozga i ima potpunu fizičku i mentalnu kontrolu nad sobom. Adrian Veidt je izrastao direktno iz lika Petera Canona – Thunderbolta”, objasnio je Mur.

Izdavačka kuća Charlton Comics osnovana je 1945. godine i bila je jedna od najvećih izdavačkih kuća tokom zlatnog i srebrnog doba stripova. Većinu njihovih likova je 1983. otkupila kuća DC Comics…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x