Šta je Takešiju Obati bilo inspiracija za crtanje “Beležnice smrti” i čega se najviše bojao?

0

“Beležnica smrti” je dobro poznata manga širom sveta, koja je od 2003. godine, kada je izašao prvi, od dvanaest brojeva ovog stripa, doživela animiranu seriju, televizijsku dramu, igrani film i video igrice.

takesiju obati stripblog

“Beležnicu smrti” su stvorili scenarista Tsugami Oba i crtač Tekeši Obata 2003. godine, a serijal je završen 2006.

Priča se vrti oko beležnice koja ima specifične moći, da od srčanog udara umre svako čije se ime upiše u tu beležnicu. Za takvo jedno delo potrebno je samo da se ispoštuju neka osnovna pravila, a to su da onaj koji poseduje beležnicu zna kako izgleda taj čije ime upisuje, i da upiše realno mesto i vreme kada će se smrt desiti – to zapravo znači da kada se upisuje nečije ime, mora da se zamisli i njegov lik, ako se zamisli neko drugi, neće se ništa dogoditi, što se drugog uslova tiče, on se odnosi na to da ukoliko se neko nalazi u Tokiju u 16:00, a onaj koji poseduje beležnicu napiše da će se smrt dogoditi tog dana u 16:15 u Parizu, smrt neće nastupiti. Svaka beležnica smrti ima svog šinigamija, odnosno jednog od bogova smrti, koji stupa u kontakt sa čovekom kod kojeg je beležnica i otkriva mu tajne beležnice. Onaj koji poseduje beležnicu može da traži od boga smrti da mu dopusti da se odrekne beležnice i tako zaboravlja sve što je učinio i sve što se dogodilo.

Pročitajte: “Beležnica smrti”: Moć bogova ili prokletstvo?

Zanimljivo je to šta je crtač Takeši Obata pisao za izdanje “Shonen jump” o crtanju mange “Beležnica smrti” i onome što ga je inspirisalo…

-Fasciniraju me bića sa krilima. Među njima najviše volim slepe miševe i njihova krila sa obrisima kostiju, naveo je Obata 2005. godine.

Iste godine Obata je govorio: “Ja se zaista ne razumem u teške i dubokoumne stvari, ali kad mi je već dato da ovde nešto napišem, trudio sam se iz petnih žila da smislim neku rečenicu ili poslovicu, nešto što će ostati budućem naraštaju. Ovo nije šala niti pokušaj da vas nasmejem. Ozbiljno, šta kažete na ovo? – U hladnom domaćinstvu nema golišavih ljudi.”

Za izdanje “Shonen jump” 2006. godine Obata je rekao: “Crtao sam pribojavajući se šinigamija (boga smrti), ali još uvek ne mogu da se smirim. Mislim da ću i dalje biti na oprezu.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x