Legendarni scenarista Batmana, Denny O’Neil, preminuo u 81. godini

0

U 81. godini života preminuo je legendarni scenarista i urednik Denny O’Neil.

Legendarni scenarista Batmana, Denny O'Neil, preminuo u 81. godini Strip Blog

Denny O’Neil je naročito bio poznat po svom radu na Batman stripovima tokom 70-ih i 00-ih. Napisao je neke od najvažnijih Batman priča kao što su The Return of the Dark Knight i Batman: A Death in the Family.

Karijeru je započeo pišući sporedne naslove za Marvel poput Doctor Strange, Rawhide Kid i Millie the Model. 1968. prelazi u DC gde će pisati epizode Wonder Woman i Justice League of America. Na stranice svojih stripova je uveo aktuelne i diskutabilne društvene i političke teme. Vrhunac toga dostiže sa serijalom Green Lantern and Green Arrow, koji je radio sa legendarnim Neil Adamsom.

Pročitajte: Naslovnice za DC specijal povodom 80 godina Jokera (GALERIJA)

Najveću popularnost stiče tako što uspeva da lik Batmana i njegove stripove prikaže na najrealističnije načine nego bilo ko do tad. Zasužan je za stvaranje lika Azraela koji je u tadašnjim godinama zamenio Bruce Wayne-a u ulozi  Batmana. Stvorio je antologijski naslov Legends of the Dark Knight, priče o Batmanu koje nisu bile povezane sa kontinuitetom, naslov na kome su radili mnogi značajni autori toga vremena poput Mike Mignola i Granta Morrison-a.

Denny O’Neil je imao iskustva i na radu Spider-Man stripova. Napisao je čuveni krosover Superman vs. Muhammad Ali. Bio je urednik u Marvelu i pomogao Franku Milleru da realizuje njegov čuveni ciklus Daredevila i dao prostor mladom crtaču Davidu Mazzucchelli-u. Pisao je i strip The Question. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x