“Talični Tom: Juriš na Oklahomu”: Kad se poštuju principi liberalizma u raspodeli zemlje…

0

Talični Tom je bio dobar primer humorističkog stripa dok ga je njegov tvorac Moris radio sam, ali kada je čuveni, idejni tvorac Asteriksa i Obeliksa, Rene Gosini došao na mesto scenariste, strip je postao nastrojen kritički prema društvu, ironičan, a ponekad i veoma sarkastičan.

juriš na oklahomu stripblog

Prikaz stripa “Juriš na Oklahomu” autora Morisa i Gosinija u izdanju Politikinog zabavnika

“Juriš na Oklahomu”, epizoda koju je Dupuis publisher objavio 1960. godine, Dargaud deceniju kasnije (1971), a Politikin zabavnik u februaru 1997. godine, predstavlja priču o podeli zemlje prilikom naseljavanja Sjedinjenih Američkih Država. 

Pročitajte: Brži i od svoje senke: Talični Tom – strip za sva vremena!

Uvod u radnju kreće oko 1830. godine, kada Vlada SAD-a ustupa pustinje Oklahome starosedelačkim plemenima kako bi tamo živeli i tako se sklonili od doseljenika koji su zauzeli prelepe predele njihove zemlje. Naravno, kada je došla potreba za naseljavanje i tog dela zemlje, gotovo šesdeset godina kasnije, Vlada je odlučila da otkupi Oklahomu od domorodačkih plemena i tako taj prostor da onima koji žele tu da se nastane. Taj poduhvat je podrazumevao to da se 22. aprila 1889. godine, sa početkom u 12 časova, na “BUM” topa, krene u “juriš na Oklahomu”, svako ko zabode tablu sa natpisom da je to njegova zemlja, u centar imanja, to imanje dobija za sebe. 

Kako bi sve protekalo kako treba i bilo regularno, Vlada je angaživala Taličnog Toma da se brine o poštovanju propisa i sprovede red od onih koji su možda hteli da varaju u jurišu na Oklahomu. 

juriš na oklahomu stripblog

Naravno, pre, tokom, a i posle juriša bilo je gomilu problema, ljudi su ciljali iste zemlje, pa su se međusobno tukli, imali su gomile najčudnijih zahteva i radnji, gradili su neplanski i slično.

Svakako je Gosini iskoristio svoje umeće ismejavanja liberalnih načela koja kažu da tamo gde je ničija zemlja, prvi koji dođe na nju i kaže da je njegova ona i postaje njegova. Takođe, tu su još i neotuđiva prava na svojinu, život i slobodu, koje se štite jedino načelom da “sloboda jednih ne ograničava slobode drugih”, ali znamo i sami kako sve to ne ide tako lako kada je u pitanju pomamljeni i pomahnitali narod, te su i u liberalnim zemljama veoma značajni zakoni i vlast koja ih sprovodi, a to nije lako izvesti, sprovesti i izabrati.

juriš na oklahomu stripblog

Talični Tom je jedan od najpoznatijih strip junaka u Evropi, a priče o njemu spadaju u humoristični vestern žanr. Zapravo, strip može da se posmatra i kao parodija na vestern žanr, zavisi kako ko gleda i ocenjuje. Iako su priče veoma zanimljive, sa brzom radnjom, nekarakterističnom za priče sa zapada, ovaj strip prati događaje, obrađuje glavne teme, ideologije i ideje broj jedan u svetu, u trenutku nastanka konkretne epizode. Naravno, sve je uklopljeno u vreme kauboja. Talični Tom se tokom svojih epizoda sretao i sa mnoštvom istorijskih ličnosti sa divljeg zapada kao što su Džesi Džejms, Kalamiti Džejn, sudija Roj Bin, Billy The Kid i tako dalje.

Taličnog Toma je stvorio čuveni belgijski strip autor Maurice De Bevere, poznatiji kao Morris. Prva epizoda ovog junaka je objavljena 7. decembra 1946. godine u francusko-belgijskom magazinu Spirou, pod nazivom “Arizona 1880”. Morris je samostalno radio na Tomovim avanturama sve do 1957. godine, zapravo do desetog broja, kada rad na scenariju preuzima idejni tvorac, čuvenih Asteriksa i Obeliksa, Rene Gosini. Nakon Gosinijeve smrti 1977. godine na ovom poslu ga nasleđuju scenaristi poput Bob de Grota, Žan Leterži i Lo Hartog Van Banda. U julu 2001. godine umire i Morris i tako posao crtača preuzima umetnik Achde, a scenario Laurent Gera.

“Juriš na Oklahomu” samo je jedna od mnoštva epizoda koje oslikavaju surovu stvarnost i preslikavaju se na sva doba i vremena ovog sveta…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x