“Magični Vetar”: Onaj koji je zaboravljen, onaj koji putuje poput vetra!

0

Njegovo ime je Ned Elis, on je bivši pripadnik vojske Sjedinjenih Američkih Država, nekada je imao život kakav imaju svi beli ljudi na prostoru severnog, američkog kontinenta, ali sada je on lekar, šaman i ratnik plemena u Dakoti kojim upravlja vrli ratnik Bikov Rep.

magični vetar stripblog

Prikaz strip serijala “Magični Vetar” autora Đanfranka Manfredija i grupe crtača

Ned Elis, nađen nakon nesreće vojničkog voza koji je prevozio veliku količinu oružja, i dovoden u selo starosedelačkog naroda, te mu tako ukazana pomoć usled koje je i preživeo, počinje svoj novi život pod imenom Magični Vetar, jer se starog života nije sećao. 

Šaman Hromi Konj, kao veoma star, tražio je znakove od duhova, kako bi mu doveli viziju pred oči i tako mu pokazali ko će mu biti najbolji zamenik na njegovom, veoma odgovornom mestu u pelemnu. Nakon tri dana i tri noći lutanja po užarenom pesku i suncu, Hromi Konj nalazi osveženje i spas kod topole, svetog drveta za Sijukse, a onda vetar kroz njenu krošnju saopštava da treba tražiti “zaboravljenog”, a vetar će mu pokazati put.

Pročitajte: Teks “Kraljica vampira” i “Hram u džungli”: Teksovo mistično putovanje u meksičku džunglu!

Važno je napomenuti, da je vetar glavno božanstvo za narod Sijuksa, a da je vetar i osnov ličnosti glavnog junaka stripa. Sijuksi vetar nazivaju Tatekan, što može značiti tajanstveni vetar, sveti vetar i magični vetar.

Kako je vetar pokazao put Hromom Konju ka Nedu, tako je i on kasnije nazvan Magični Vetar, a zbog šrapnela i ostalih metalnih delova kompozicije koji su mu se zabili u glavu, ovaj junak je imao jake vizije i teške noćne more i prikaze koji su njegovom, novom narodu pokazivali put i ono što će ih čekati u budućnosti.

magični vetar stripblog

Ovaj kratak opis lika Neda Elisa, Magičnog Vetra nekome se može učiniti nepotreban, nekome poznat, nekome kao obično prepričavanje zbog poznjavanja priče, ali on je veoma potreban, jer ovi podaci, mogu da promaknu čitaocima, posebno onima koji prvi put čitaju strip, zato što već prva epizoda “Tvrđava aveti” ili “Fort Ghost” donosi toliko kompleksnu radnju da se svi detalji teško mogu, pa čak i iz nekoliko čitanja pohvatati, a svaka sledeća donosi još detalja, neverovatnih zapleta i napete radnje. Zapleti radnje, kakve je tvorac stripa Đanfranko Manfredi stvarao, su toliko netipične za Bonelijeve stripove, da je ovaj serijal, kada je nastao, bio pravo osveženje na strip sceni. 

Serijal se može svrstati u horor, zbog prepletanja stvarnosti, imaginarnih događaja, snova i košmara. Scene se ulivaju jedna u drugu tako da sve nekako deluje kao stvarno, realno i moguće. Ono što je uvek u stripovima, u kojima su likovi starosedelački narodi i plemena, falilo je to da se nikada nije ulazilo u mitologiju, verovanja i pretskazanja šamana, naroda i vračeva. Ovaj serijal, Magični vetar nam to otkriva i opisuje. Baš zbog tog, edukativnog aspekta, koji je maštovito i veoma slikovito kroz scene urađen, stripu Magični vetar vrednost još više raste.

magični vetar stripblog

Ono što je klasično Bonelijevski u ovom stripu, jeste da i Magični Vetar ima svog pomoćnika, novinara Vili Ričardsa, i oni se zajedno bore protiv Hauarda Hogana, prevaranta, bogataša, biznismena željnog vlasti i modernizacije nenaseljenih mesta u Sjedinjenim Državama. 

Radnja stripa se odvija oko 1870. godine, uoči ratova koji će zauvek zapisati granice između doseljenika i starosedelaca Severne Amerike.

Tvorac ovog stripa je Đanfranko Manfredi, multimedialni umetnik, koji je od 1994. godine stalni član redakcije Sergio Bonelli Editore. On je s uspehom radio na serijalima Dilan Dog, Nik Rajder, Dampir, a 1997. godine, objavljena je prva epizoda Magičnog Vetra “Tvrđava aveti”, koju je oslikao fenomenalni gotičar Hose Ortiz, a kasnije su se na serijalu smenjivali razni crtači poput Milaca, Barbatija, Ramele, Frisende… Koji god crtač bio u pitanju, horor scene, mračni pejzaži i dekori obiluju scenama i oslikavaju atmosferu mračne strane prostranstava američke prerije i prenose je u okruženje čitalaca kako bi ga okruživala ta atmosfera i mnogo nakon pročitane epizode.

U našoj zemlji System Comics je objavljivao priče o Magičnom Vetru, a novo izdanje ovog stripa može se naći u redakciji Golconde.

Ovo nije klasnična vestern priča, ovo je priča koja pomera granice stvarnosti, donoseći nam mračnu stranu zapada. Priča o ovom, belom šamanu putuju poput Tatekana – Magičnog Vetra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x