Asteriksov čarobni napitak: Šta znamo o njemu i njegove nuspojave

0

Svi znamo kako su 50 godina pre nove ere, Galiju okupirali Rimljani.

Asteriksov čarobni napitak: Šta znamo o njemu i njegove nuspojave Strip Blog

Isto tako nam je dobro poznato i jedno malo selo koje je odolevalo napadima okupatora zahvaljujući nadljudskoj snazi koju ovim neustrašivim ratnicima daje čarobni napitak njihovog druida Panoramiksa (često prevedeno kao Čudomiks). Stoga je sprovedeno istraživanje o ovom napitku. Novinari italijanskog portala koji se bavi stripovima FumettoLogica su pokušali da nađu sto tačniji recept, indikacije i nuspojave Panoramiksovog čarobnog napitka.

Drevni druidski napici kriju mnoge tajne. Neki zaceljuju rane, neki brišu pamćenje, menjaju boju pigmenta kože, prizivaju kišu, dovode telo u bestežinsko stanje, podmlađuju ili ubijaju i najstrašnije otrove.

Druid koji teži pravljenju čarobnih napitaka mora nabaviti odgovarajuću opremu za takvu delatnost. Glavni je kotao. Obično se koriste veliki kotli od bakra, ali u principu će i neka manja šerpa poslužiti svrsi. Druga bitna stvar je kutlača odgovarajuće veličine kojom se mešaju sastojci u loncu. Sledeća stvar je srp koji se koristi za prikupljanje sastojaka i nužno mora biti zlatan, inače će odsečeno magično bilje izgubiti svoje magične vrline.

POVEZANO: Kako je Obeliks upao u kazan sa čarobnim napitkom kad je bio mali

Naoružani zlatnim srpom, druidi moraju ići u šumu gde će nabaviti potrebno bilje, korenje i cveće. Teško je reći koje vrste biljke su u pitanju, uglavnom su prepoznate samo detelina i imela. Sastojci se kuvaju u kotlu punom vode sa dodatkom soli i prstohvatom bibera, sastojkom koji je veoma dragocen i redak 50. godine pre nove ere. Pored začinskog bilja, potrebno je ubaciti i kap ulja koje je doneto iz Persije preko feničanskih trgovaca. Umesto ulja može se koristiti i ekstrakt repe koji je podjednako efikasan i daje napitku bolji ukus u celini. Za aromu napitka potrebne su jagode, ili drugi sastojci u zavisnosti kakav ukus želi da se postigne. Nakon što svi sastojci ključaju na vatri nekoliko minuta, napitak je spreman.

Rizik od toga da iskipi ili da se prekuva je nizak, tako da se može kuvati i ceo dan. Ako bi se kojim slučajem i prekuvao, imaće malo jači ukus, ali će njegovo dejstvo ostati nepromenjeno. Savetuje se da se pije vruć, dok je kotao još na vatri. Mali gutljaj je dovoljan da se dobije nadljudska snaga i nema rizika od opekotine jezika. Ako je ukus napitka jak, može se razblažiti mlekom ili konzumiranjem uz hranu, bez gubljenja efekta.

Može se piti i hladan, što je korisno ako se negde putuje. Jedinjenje ne gubi svoj efekat ni kvalitet, te se može lako skladištiti i prevoziti. Obavezno koristiti neprozirne posude kako bi se zaštitio od sunčevih zraka. Bočica za vodu je količinski dovoljna jednom čoveku, dok jedna puna bačva može obezbediti dovoljno snage za celo selo i to na duže vreme.

Snaga koju napitak daje zavisi od unete količine. Kap obezbeđuje snagu na nekoliko minuta, gutljaj nekoliko sati, dok ispijanje bočice daje snagu koja će trajati nekoliko dana.

Treba voditi računa da ne dođe do zloupotrebe. Oni koji ga konzumiraju dok su mala deca (znamo na koga se misli), nikada više neće smeti da okuse ni kap napitka. Takođe se ne sme koristiti u isto vreme kada i neki drugi napici, osim ako je prisutan stručni druid, kako ne bi došlo do ozbiljnih nuspojava. Zabranjeno je konzumirati ga pre sporskih takmičenja, jer ga Olimpijski komitet smatra dopingom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x