“Dilan Dog – Savezništvo”: Kada Dilan pomogne onima protiv kojih se bori!

0

Vampiri, nečastive sile, traganje za lekom protiv mnogih bolesti, pronalaženje seruma za pobedu života nad smrću, tačnije za besmrtnost.

savezništvo stripbloga

Prikaz stripa “Savezništvo” scenariste Alesandra Bilote i crtača Luiđija Picatoa u izdanju Ludensa

Kada se pročita ova rečenica, već bude jasno da se radi o nekoj priči o Dilan Dogu, ali pomisli se na još nešto i bilo bi dobro odmah razrešiti tu dilemu, ovo neće biti priča o Ksabarasu, doktoru iz serijala Dilan Dog koji je čitav svoj život posvetio traganju za serumom besmrtnosti i koji je Dilanov najveći neprijatelj. 

Epizoda o kojoj ćemo govoriti nastala je iz pera scenariste Alesandra Bilote, poznatog po novijem serijalu, “Planeta mrtvih” i crtača Luiđija Picatoa, a zove se “Savezništvo”. Epizoda je objavljena u 20. broju, originalnog izdanja “Dilan Dog Gigant”, a Ludens ga je objavio u 11. broju istoimene edicije. 

Pročitajte: “Završni Inkal” – Romantično ludilo u Žodoverzumu

U Londonu boravi društvo vampira, stvorenja koja nečastive sile oživljavaju nakon smrti i koja se hrane krvlju živih žrtava, a ako su te žrtve ljudi, onda i oni postaju pripadnici iste rase. Upravo ovo društvo je postalo ugroženo, neko je počeo da ih lovi i postali su veoma uplašeni za svoju egzistenciju. Njihov vođa Rugter, koji je i stvorio ovu rasu, na spomenutom području, odlučuje da se obrati Dilanu, kao istraživaču noćnih mora, da istraži ovaj slučaj i pomogne rasi vampira, jer je smatrao, da ogledi koji su se vršili nad njima, od strane naučnika koji su želeli da produže život čovečanstvu ipak nisu moralni.

Naravo, Dilan ovaj poziv nije mogao da odbije i tako je, iako protiv svojih principa, pristaje da pomogne ovoj rasi, koja ipak preti čovečanstvu. 

Svakako jedinstvena epizoda, sa veoma dobrim dijalozima, dinamičnom radnjom i gotičkom atmosferom koja je pravo ogledalo serijala Dilan Dog.

Crtež Picatoa je dosta čudan, naročito izgled Dilana, koji je šturo urađen, gotovo naivno, ali nekako odaje utisak da odgovara atmosferi ove priče. 

Izdanje Ludensa odštampano je u velikom, A4 formatu, mekih korica i sadrži epizode, ako i originalu, “Savezništvo” – “Sala za mučenje” – “Popratni efekti” – “Voodoo”, scenario za ove priče su pisali Carlo Ambrosini, Giovanni Gualdoni i Alessandro Bilotta, a crtali Carlo Ambrosini,  Pietro Dall’Agnol,  Luigi Piccatto i Marco Bianchini. Naslovnicu je radio Angelo Stano.

Mrak je nekada neophodan.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x