Strip “Od Hadrijana do ponizne Sofije” dostupan u video verziji

0

“Od Hadrijana do ponizne Sofije”, strip projekat našeg renomiranog umetnika Alekse Gajića, objavljen je na You Tube-u.

Strip “Od Hadrijana do ponizne Sofije” dostupan u video verziji strip blog

Strip projekat “Od Hadrijana do ponizne Sofije” planiran je kao strip čitljiv na tri načina. Prvi oblik je bila kutija sa premotavajućim stripom koju je realizovala izdavačka kuća System Comics prošle godine. Drugi oblik je magazinsko izdanje koje je nedugo zatim objavljeno u Politikinom Zabavniku. Treća i finalna verzija je u obliku kratkog filma koji je konačno dostupan na You Tube-u.

O samoj ideji da se uradi ovako nešto nesvakidašnje, Gajić je otkrio da ideja zapravo nije bila njegova.

,,Nisam ja došao na ideju. Na ideju je došao Dragan Bogičić, direktor Narodnog muzeja Veliko Gradište. Dragan je imao jednu ludu ideju, a to je da poveže dva artefakta koji se čuvaju u Narodnom muzeju Veliko Gradište, a to su razglednice koje je napisala Sofija svojim roditeljima od kojih je pobegla i Hadrijanov novčić koji je neki legionar probušio pre dve hiljade godina i nosio ga kao amajliju oko vrata”, objasnio je za Strip Blog strip autor Aleksa Gajić na Nifestu 2019.

Pročitajte: Aleksa Gajić: Stripovi možda nisu uspeli da prođu tranzicioni period!

,,Dragan Bogičić je izuzetni lokalpatriota Velikog Gradišta, a ja sam opet vezan za Veliko Gradište jer sam tamo deset godina letovao kao sitno dete. Kada sam se posle dvadeset pet godina vratio tamo, to njegovo pitanje mi je bilo kao neki znak da bi možda trebalo da se ubacim u to. Takođe, Dragan je želeo da napravi nešto što je neviđeno, a to je nekako kao okidač za mene koji volim da se bacim u neviđene stvari, i onda smo došli do toga da napravimo strip koji može da ima svoja tri pojavna obličja, i da liči na premotavanje koje je on video na Youtube-u koje sam ja radio 2012. i tako je sve počelo. Napravili smo strip koji ima tri pojavna obličja: magazinsko koje je izašlo u Zabavniku, obličje  koje ima svoj objektni prikaz, tačnije kutiju i video verziju, film na Youtube. Interesantno je pogledati sve tri verzije i proceniti koja je razlika u čitanju između ta tri medija. Strip je više teoretska lekcija o strip mediju, nego što je to neka neviđena priča koja će da vas izbaci iz cipela. Opet, daleko od toga da je loše, fina je to priča, ali mislim da je samo medij ovde u glavnoj ulozi”, naveo je Gajić.

,,Nismo mogli odmah da objavimo film, iako je završen, zbog njegovog kratkog festivalskog života koji smo mu namenili, ali već posle toga će biti postavljen na Youtube-u. Nema tu nešto posebno da se kaže. Tu animiranu verziju smo napravili tako što smo rasklanjivali tu rolnu stripa koja je zapravo originalno obličje stripa; dvanaestometarna traka koja stoji u toj kutiji. Zatim smo dodavali efekte, šumove, muziku, glasove i to je na kraju ispao jedan onako simpatičan film koji bi pre mogao da se nazove eksperimentalnim filmom nego animiranim. On ima neku svoju atmosferu, svoj početak, sredinu i kraj, tako da sam ja zadovoljan kako je to na kraju ispalo”, ističe Gajić.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x