Kako bi izgledao Spider-Man u režiji James Camerona

0

Deceniju pre nego što je Spider-Man reditelja Sam Raimi-a stigao u bioskope, legendarni James Cameron je radio sopstvenom Spider-Man filmu.

Kako bi izgledao Spider-Man u režiji James Camerona strip blog

Filmovi Sam Raimi-a su na kraju postali originalna i definišuća verzija Spider-Mana, sa kojom se neizbežno upoređuju kasnije filmske adaptacije o ovom strip junaku. Ali, mnogo pre nego što je Raimi oživeo Spider-Mana na filmskom platnu, James Cameron je imao druge planove.

James Cameron je zamislio Spider-Mana potpuno drugačije od svih filmskih adaptacija ovog lika koje smo videli u ovom veku. Od scene u kojoj Spidey slučajno ubija dete pa do scene u kojoj zavodi Mary Jane ”hipnotičkim” paukovim plesom, Spider-Man James Camerona i dalje intrigira mnogobrojne fanove ovog lika. Međutim, zapetljana mreža raznih sporova i finansijskih problema dovela je do toga da ovaj film nikada ne bude realizovan.

Cameron je radio na dva različita scenarija i oba su bila poslata sada pokojnom filmskom studiju Carolco Pictures koji je 1990. stekao filmska prava na popularnog Marvelovog superheroja. Prvi je bio kompletan, napisan uz Barry Cohena i Ted Newsoma. U njemu je fokus na Peter Parkera koji je na fakultetu i Doctor Octopus je bio glavni negativac. Drugi scenario je napisao samo Cameron i u njemu je negativac Electro uz Sandmana koji radi za njega, a Peter je još srednjoškolac.

Cameronov Spider-Man se nikada nije toliko približio zvaničnom početku produkcije kako bi izabrali i glavnog glumca, ali su postojala dvojica koju je Cameron želeo u ovom filmu. Prvi je bio Michael Biehn, Cameronov miljenik koji je prethodno glumio u njegovim filmovima Terminator i Alien. Međutim, fokus se prebacio na drugi Cameronov scenario u kome Peter ima 17 godina i reditelj je poželeo da ga glumi Leonardo DiCaprio.

DiCaprio je tada bio u svom tinejdžerskom periodu i čak je potvrdio da je nekoliko puta razgovarao o ovoj ulozi. Da ovaj film nije naišao na silne prepreke, Lea bi verovatno gledali u ulozi Peter Parkera.

Electro je postavljen kao glavni negativac, ali je imao drugačiju pozadinsku priču nego u stripovima. Umesto da bude Maxwell Dillon, električar koji je pogođen munjom dok je bio na poslu, Cameron ga je zamislio kao bogatog biznismena koji se zove Carlton Strand. Nekada sitni kriminalac, dok je bežao od policije Carlton nailazi na skulpturu The Lightning Field u New Mexicu, u sred oluje. Munja je pogodila skulpturu a Carlton se našao u njenom središtu i darovan je ”Midasovim dodirom” elektro sile. On može da ispaljuje električnu energiju i da kontroliše električne uređaje, ali ima i lošu naviku da strujom napaja svaku ženu s kojom je intiman i tako ih ubija. Može ih elektrošokovima vratiti u život, ali to umanjuje njegovu zabavu.

POVEZANO: Spider-Man trilogija – Promene Sama Raimi-a u odnosu na stripove

Deset godina nakon što je dobio svoje moći, Carlton će primetiti Spider-Mana i to će uvećati njegov interes za njega. Carlton planira da okupi pojedince koji su obdareni supermoćima i planira da regrutuje Spidey-a. U međuvremenu je već regrutovao Sandmana.

Sandman ima prosto ime, Boyd. U pitanju je čovek koji je bio uključen u vojna istraživanja bilokacije (sposobnost da se bude na dva mesta u isto vreme). Kada je istraživanje pošlo po zlu došlo je do eksplozije usled čega je Boyd postao Sandman i pesak je nastanio njegovo telo. Nove moći je koristio kako bi pljačkao banke, dok ga Carlton nije regrutovao.

Epilog filma izgleda tako da Electro kidnapuje Mary Jane kada Peter odbije da se pridruži njegovoj bandi. Carlton ponovo pokušava da kupi Spider-Mana donoseći ispred njega paletu na kojoj je 250 miliona dolara u kešu, ali Peter ga ponovo odbija i tako dolazi do borbe. Prva borba između Spider-Mana i Sandmana završava tako što Sandman bude uhvaćen u Electrovu eksploziju i njegovo telo od peska se pretvara u staklo. Spidey i Electro ostaju jedan na jedan, a to se završava tako što Spidey snažno zakuca njegovo telo o zgradu i fatalno mu polomi većinu kostiju. Peter skida masku i pušta da mu Electro vidi lice, dok ovaj izražava nevericu jer ga je pobedio srednjoškolac. Na kraju iskašljava krv i umire.

Spider-Man iskorišćava paletu sa 250 miliona dolara koje razbacuje ulicama New Yorka u vidu kiše dolara. Zatim otkriva svoj identitet Mary Jane i konačno prebija nasilnika u srednjoj, dobro poznatog Flash Thompsona. Peter i MJ nakon srednje završavaju na različitim koledžima, ali se i dalje iskradaju kako bi se videli vikendima i upravo je scenom sa njih dvoje film trebalo da završi.

Cameronov Spider-Man je bio napisan zrelije nego bilo koji od tri Spider-Mana koja smo kasnije videli. Mračniji i oštriji lik Petera pokazan je jednom rečenicom koja glasi: ,,Ako vi bezvredni komadi povraćke ponovo pokažete svoja lica ovde, ukrasiću svoju novogodišnju jelku vašim crevima”. Koristeći slične rečenice i razne psovke, Spider-Man James Camerona što prelazi gornju granicu za PG-13 rejting.

Spider-Man James Camerona troši dosta vremena kako bi se pronašao kao heroj. U jednom momentu biva razočaran kada jureći bandu klinaca lopova jedan od tih klinaca padne od straha i umre na licu mesta. Nakon ovoga se i sam Spider-Man okreće zločinima i plačka zalihe novca od dilera droge, ali taj novac rasipa po siromašnim kvartovima New Yorka.

Najčudniji element je svakako scena u kojoj Spider-Man izvodi zavodljivi ples pauka dok priča o tome kako se pauci udvaraju. Ova scena se završi tako što vezuje MJ za most u Brooklynu i vodi ljubav sa njom.

Zašto ovaj film nikada nije realizovan?

Prava na ovaj film bila su previše komplikovana. Na kraju je projekat ugašen usled parnice između čak sedam filmskih kompanija: Carolco, 21st Century Film, Marvel, MGM, Sony/Columbia, Viacom, i 20th Century Fox.

Marvel je prvobitno prodao prava na Spider-Mana Cannon Films kompaniji 1985. godine. Cannon je razvijao svoj film o Spider-Manu dok nisu upali u finansijske probleme. Suočavajući se sa gašenjem Cannon je otkupila kompanija Pathé Communications. Kada je producent Menahem Golan napustio Pathé, otpremnina koju je dobio je uključivala i prava na Spider-Mana. Osnovao je sopstveni studio 21st Century Film. Golan nije uspeo da skupi dovoljno novca za realizaciju projekta o Spider-Manu, pa je prava prodao na tri različite strane. Filmska bioskopska prava je dobila kompanija Carolco, kućna video prava dobio je Sony, a TV prava Viacom.

Golan je tužio Camerona jer nije planirao da mu da kredit kao producenta u svom filmu o Spider-Manu. Caralco je tužio Sony i Viacom zbog prava na distribuciju Spider-Mana, a kasnije su oni uzvratili kontra-tužbama. 1995. Golanov 21st Century Film prodao je sve svoje produkcijske nacrte i planove za Spider-Mana kompaniji MGM, koja je tada tužila Marvel, Sony i Viacom za prava. Fox se uključio u sukob tvrdeći da ima prava na James Camerona kao reditelja prema prethodnim ugovorima. Cameron je pokušao ubediti Sony da otkupi prava na Spider-Mana, ali nije uspeo u tome. Na kraju je nevoljno odustao od svega i okrenuo se Titanicu. 

Do trenutka kada se ova zakonska noćna mora završila, Marvel, 21st Century Film, i Carolco su bankrotirali. Prava na Spider-Mena su vraćena Marvelu koji ih konačno prodaje Sony-u 1998. za 7 miliona dolara. Sony ubrzo počinje da razvija svoj film o Spider-Manu, a ostalo je istorija…

Prevedeno sa portala Screenrant.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x