“Teks specijal”: Teksov upad u prljavu igru posednika!

0

Za specijalni broj Teksa Vilera, nastao povodom četrdesetog rođendana ovog strip junaka 1988. godine određen je dvojac – scenarista Klaudi Nici i crtač Gvido Buceli.

teks specijal stripblog

Prikaz stripa “Teks specijal” autora Nicija i Bucelija u izdanju novosadskog Dnevnika

Strip je objavljen kao specijal broj jedan, i nazvan “Tex Il grande” što bi značilo Veliki Teks. 

Priča počinje u šumama Oregona, gde radnike posednika Tompsona napada neko iz zasede, ubija ih i to na gotovo savršen način, bez tragova. Radnici se plaše za svoju bezbednost i napuštaju posao. Tompson zna ko mu smešta nevolje i ubija radnike, ali ne može da ih optuži, zato što za to nema dokaza. Na sreću ovog gazde i njegove ćerke, jedan od radnika nije želeo da napusti imanje i ostao je sa njima kako bi rešio slučaj. Taj radnik je prijatelj Teksa i Karsona, kojima šalje pismo i oni se uključuju u slučaj.

Pročitajte: “Bezimena žrtva”: Kako smo upoznali Nika Rajdera?

Iako je ova priča ogromna, iako ima gotovo 250 tabli, u njoj nema praznog hoda i nije dosadno razvučena, što se očekuje od kaubojaca. Tok same radnje je prilično brz i dinamičan, tako da ne postoji nijedan segment radnje koji bi mogao biti suvoparan. 

teks specijal stripblog

Ovu knjigu je scenaristički uredio Klaudio Nici, možemo slobodno reći naslednik Serđa Bonelija. Nici je ovu radnju smestio daleko od dobro poznate arizonske prerije, crvene zemlje i užarenog vremena. Međutim, kada je rad Gvida Bucelija u pitanju, stil samog crtanja je toliko zanimljivi nesvakidašnji za onaj koji smo navikli na radu o Teksu Vileru, da je pravo osveženje za sve zaljubljenike u Teksa. 

Klaudio Nici je riđen u Stifu, u Alžiru, a 1938. godine se prvi put pojavljuje u novinama pišući novele, ali i pored toga, pisao je romane. Od 1981. godine piše za izdavačku kuću Serđo Boneli Ediore priče o Mister Nou, a kasnije i o Teksu Vileru. Osnivač je i prvog Bonelijevog krimi serijala, Nika Rajdera. 

teks specijal stripblog

Što se tiče Gvida Bucelija, on je rođen u Rimu 1927. godine. Veoma rano je počeo da se bavi stripom, a u početku je crtao table za svesku “Raf” sa Rinom Albertarelijem. Šesdesetih godina 20. veka okreće se slikarstvu, ali se u stripu “La rivolta dei Racchi”, u velikom stilu vraća u tu granu umetnosti. Nagrađen je i nagradom “Yellow Kid” – Oskarom za strip umetnost 1973. godine.

Ovu priču je izdala 1988/89. godine izdavačka kuća Dnevnik iz Novog Sada za naše tržište, u dve svešcie. Prva sveska ima uvodnik i biografije umetnika koji su radili na Teksu i objavljena je sa originalnom, Bucelijevom naslovnicom, dok je druga sveska bez ijednog propratnog teksta, sa naslovnicom Aurelija Galepinija i dodatnim stripom, na nekoliko stranica autora Baneta Kerca i Branka Plavšića – “Kelly Brando – Klopka za izvidnika”.

Ovaj veliki Teks je ozbiljna priča.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x