“Bezimena žrtva”: Kako smo upoznali Nika Rajdera?

0

Oni koji čitaju stripove i prate izdavaštvo kuće Serđo Boneli Editore, znaju dobro da ova kuća nije imala pravi krimi strip sve do 1988. godine.

Te godine je proslavljeni scenarista Teksa Vilera, Klaudio Nici objavio svoju prvu priču o detektivu i inspektoru njujorške policije, Niku Rajderu. Lik i ideja o ovom liku nastali su dve godine pre objavljivanja prve priče. 

Prva epizoda Nika Rajdera nosi naziv “Bezimena žrtva”, a koja je u Italiji objavljena 1988. godine, a u našoj državi, u izdanju novosadskog Dnevnika samo godinu dana kasnije. Epizodu su radili scenarista Klaudio Nici i crtač G. Trigo. 

Pročitajte: Klaudio Nici najavio nove epizode Nika Rajdera

Pre svega treba da se kaže nešto o samom izdanju, pre opisa radnje. Izdanje nam dolazi sa originalnom naslovnom stranicom, žute boje, sa karakteristinim logom (grafičkom formom imena junaka), naznakom “krimi strip”, nazivom epizode i u sredini naslovnom ilustracion koju je uradio Kasertano. Na unutrašnjosti prve korice nalazi se redakcijski uvodnik u kojem se ne daje mnogo faktografskih podataka o samom stripu, već se govori o ideji za nastanak stripa, inspiraciji i tome koji su likovi poslužili kao modeli za likove u stipu, konkretno Nik Rajder lični na glumca Roberta Mičama, a njegov pomoćnik Marvin Braun na glumca Edi Marfija. Na unutrašnjosti zadnje korice nalaze se kratki opisi crtača koji su radili na ovom stripu.

bezimena zrtva stripblog

U konkretnoj priči “Bezimena žrtva” srećemo Nika Rajdera kako ga budi kolaga, da mu saopšti da ima novi slučaj, a on se budi u krevetu pored zgodne cice. Rajder saznaje da mu je drugi kolega, s kojim je bio prijatelj ubijen, tako se on upliće u prvu, nama poznatu avanturu. Nik je u ovoj priči veoma beskrupulozan, ne preza od autoriteta, pravila službe, pa čak ni od zakona. Oglušuje se o savete i naređenja i prilično je, u nekim situacijama, agresivan. Na kraju naravno, ubija jedno osumnjičenog, ali svakako ostaje činjenica da je prvi pištolj potegao upravo onaj na kojeg se sumnja odnosila. 

Nik Rajder je pravdoljubiv i optimističan čovek, u tridesetim godinama života, koji radi kao detektiv u Kriminalističkom odeljenju njujorške policije. Rajder je zaljubljive prirode, ali i “dobar macan” koji ne može lako da se skloni od žena i brzo završi sa nekom od njih u krevetu. Njegova desna ruka je crnac, Marvin Braun, koji neodoljivo podseća na jednog od likova iz čuvene serije “Policajac sa Beverli Hilsa”, Aksela Folija.

Nedavno je legendarni Klaudio Nici je najavio nove avanture nekada veoma popularnog njurojškog detektiva, Nika Rajdera. 

U intervjuu za portal Sbam! Comics, Nici na postavljeno pitanje o mogućem povratku njujorškog detektiva odgovorio potvrdno i najavio deset novih epizoda Nika Rajdera.  

,,Povratak Nika Rajdera nije samo moguć, nego je već započeta inicijativa za to. Deset izdanja će izaći kako bi se testirao prijem kod publike, a onda ćemo videti. Ja sam napisao prvu priču koju će crtati Đovani Fregijeri, dok će ostalih devet ilustrovati Antonio Sera”, najavio je Nici u intervjuu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x