“Vukovi Svetog Avgustina”: Kada irski mit oživi u Hellboy-evom svetu!

0

Dobro nam je poznato da je Majk Minjola obožavao da prilagođava legende o vukodlacima, vampirima i natrpirodnim pojavama, scenariju za “velikog crvenog” – Hellboy-a.

vukovi svetog avgustina stripblog

Prikaz stripa “Hellboy – Vukovi Svetog Avgustina” autora Majka Minjole u izdanju System Comicsa

Tako je bilo i kada ga je urednica, sredinom 1990-ih, nakon završetka priče koja o Hellboy-u koja nosi naziv “Seme zla”, zamolila da uradi jedan strip koji bi mogao biti objavljen u ediciji Dark Horse Present.

Minjola je to i učinio, pronašao je staru, irsku priču o tome kako je Sveti Patrik prokleo grupu jeretika da se svake sedme godine, zbog svog neverničkog učenja, pretvore u vukove. Tako je 1994. godine pritisak prese i sud publike (pozitivan) doživela epizoda “Vukovi Svetog Avgustina”.

Pročitajte: “Hellboy – Veštica trol i druge priče”: Kratke priče koje Hellboy-u otkrivaju dušu!

Baš te 1994. godine počinje priča u kojoj je Minjola doveo Hellboy-a u jedno malo mesto, negde na brdovitom Balkanu, Grijart. Ništa bliže nije rečeno o tom mestu, ali sudeći po arhitetkuti, ne možemo prepoznati nijedan od poznatih stilova gradnje, na zgradama koje je ovaj autor nacrtao, kao ni organizaciju mesta, tako da možemo slobodno reći da je umetnik bio slabije upoznat sa stilom organizacije naselja balkanskih naroda.

No, sa druge strane prepoznatljiv, mračnjački stil crtanja ovog autora i fenomenalna kompozicija table dočarava ambijent za jednu dobri priču o vukodlacima.

Naime, Griart je selo koje je u doba srednjeg veka izbeglo inkviziciju tako što je promenilo ime iz Sveti Avgustin, u ono koje sada nosi. U tom mestu postojali su ljudi koji su se klanjali demonskim silama i kada je to video jedan monah, prokleo ih je da se svake sedme godine pretvaraju u vukove (baš kao i u izvornom irskom mitu).

Hellboy naravno, kao pripadnik Biroa za paranormalno istraživnje, došao je u to mesto kako bi ga oslobodio ove kletve i rešio problem meštana, kao i razrešio slučaj nestalih, izmasakriranih žrtava.

Radnja je brza i dinamična, kao što smo navikli od Hellboy-a, tako da nema previše mukotrpnog objašnjenja niti ima previše opisa, samo čista radnja, da kažemo fenomenalna radnja.

Moramo da napomenemo, da je ovo bio, prema svedočenju Minjole, njegov prvi pokušaj da napiše priču za ovaj strip, jer je za prvi serijal scenaristički posao radio Džon Birn.

Prevod Marka Stojanovića veoma doprinosi građenju karaktera likova i stvaranju doživljaja kod čitaoca ko je kakav lik, kakav mu je temperament i ličnost, što se svakako najbolje vidi kroz dijaloge na našem jeziku.

Ovu priču je izdavačka kuća System Comics objavil 2007. godine u formi klasične, zaheftane sveščice, na kvalitetnom papiru, sa uvodnikom Majka Minjole. Strip je štampan u crno-beloj varijanti.

Gde se pojavi paranormalno, dođe istraživač za takve stvari.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x