STRIP LIČNOST: Aurelio Galepini – veliki tvorac velikog Teks Vilera!

0

Svi koji vole neumoljiovog arizonskog rendžera, rendžersku značku broj 3. Teksa Vilera sigurno znaju ko se krije iza imena Galep.

aurelio galepini stripblog

Aurelio Galepini velikan strip umetnosti bio je vizuelni tvorac strip junaka Teksa Vilera, jednog od najznačajnijih serijala u Italiji, ali možemo slobodno reći i u celoj Evropi, koji je praktično i proslavio ovog umetnika. 

Ovaj italijanski umetnik rodio se u malenom gradiću u Italiji, u blizini Groseta, mestu po imenu Kasale di Pari 28. avgusta 1917. godine. 

Pročitajte: STRIP LIČNOST: Džon Higins – Potcenjeni kolorista stripa ,,Nadzirači”

Svoju umetničku karijeru započeo je na projektima animiranih filmova pravljenim za nemačko tržište. Što se tiče strip umetnosti, u časopisu Mondo Fanciullo izlazi njegov prvi, stripovski rad 1936. godine. Kasnije je za izdavačku kuću Mondadori crtao dve priče, “Pino mali od palubde” i “Biser omanskog mora”. 

aurelio galepini stripblog

Godine 1940. nakon selidbe u Firencu za izdavačku kuću Nebrini radi nekoliko naslova, kao što su “Osvajanje Atlantika” i “Osvajači okeana”. Godine koje su usledile, prvo su donele prekid rada, zbog posvećivanja drugim obavezama, a onda i 1947. godine nastavak crtanja sa naslovima “Tri musketara”, “Gvozdena maska”, “Avanture Barona Minhauzena” i druge. 

aurelio galepini stripblog

Poziv Tee Boneli iz izdavačke kuće Edizioni Audance (koja će kasnije prerasti u Serđo Boneli Editore), 1948. godine je bio presudan za njegovu karijeru. Ponuđeno mu je da radi na dva serijala “Mrko oko” i “Teks”, na scenario Đan Luiđija Bonelija, što je on prihvatio.

Prvi kaiš Teksa izašao je 30. septembra 1948. godine pod dobro poznati naslovom “Misteriozni totem”, od tada nižu se kaiši i epizode (kasnije uvedene u formi sveščica), a Galep ima sve manje i manje vremena za rad na drugim projektima, koje ponekad realizuje, poput ostvarenja “Još jedna avantura”. 

aurelio galepini stripblog

Galep je dobrih 40 godina radio na Teksovim epizodama kao glavni crtač, a do 1994. godine, gotovo do pred smrt crtao je naslovnice za Teksove priče i redovne, ali i specijale, što je na kraju dostiglo broj od skoro 2.000 sveščica i drugih izdanja koja su nosila njegovu naslovnicu. 

U sećanje na rad i veliko poštovanje prema Galepovom stvaralaštvu u Kjavariju se priređuje “Bijenale umetnosti Aurelio Galepini”. 

Galep je preminuo 10. marta 1994. godine u Kjavariju, a za sobom je ostavio mnoge naslove, ali pre svega Teksa koji se i dan danas objavljuje…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x