“Glas anđela”: Ovo je više od ratne priče iz Drugog svetskog rata!

0

Uz bezbroj priča o Drugom svetskom ratu i ogroman broj različitih nagađanja, pretpostavki, verzija, izmena i dopuna priča, mislimo da znamo sve o ovom istorijskom događaju.

glas anđela stripblog

Prikaz stripa “Jedno doba jedna priča – Glas anđela” scenariste Stefana Vijetija i crtača Alfia Buskalja u izdanju Darkwooda

Da nam dokažu da ta misao i nije baš biliska tačnosti i istinitosti, potrudili su se scenarista Stefano Vijeti i crtač Alfio Buskalja 2014. godine, kada je objavljena njihova epizoda “Glas anđela” u Bonelijevoj ediciji “Jedno doba jedna priča”. 

Priča kreće u zimu 1944. godine i smešta radnju na britansko ostrvo, gde snage Trećeg rajha bombarduju gradove Ujedinjenog Kraljevstva. Pored ljudske priče, nastradale porodice jednog britanskog kapetana, saznajemo za, možemo slobodno oceniti nesvakidašnji način ili tehniku podizanja morala kod neprijateljske, nemačke vojske. Naime, pojavila se izvesna radio stanica koja šalje poruke porodice, vojnicima na frontu, koje ih hrabre i daju im podstrek i volju da budu još bolji na bojnom polju, a da se njihovi najbliži još više ponose njima. Ono što je najčudnije u ovoj priči, jeste to da te poruke šalju vojnicima članovi njihove porodice koji više nisu među živima.

Pročitajte: “Ubijte Karavađa!”: Jedna velika umetnička avantura!

Ovaj izvor ohrabrujućih poruka bilo je potrebno odmah ugušiti, te je zbog toga britanska, vojna komanda odabrala grupu komandosa, predvođenu kapetanom Andersonom (onim čija je porodica nastradala na početku stripa) da uđu u Nemačku i prođu neprijateljske snage kako bi uništili radio stanicu.

glas anđela stripblog

Ekipu od početka akcije prati loša sreća, što će na kraju dovesti do toga, da će svoj zadatak ispuniti, ali ipak, da li će se sve dobro svršiti po njih?

Naravno, ostaje i pitanje kako je moguće da se vojnicima prenose poruke pokojnika, da li ih neko izmišlja i ako izmišlja, kako zna sudbine svakog od vojnika? 

glas anđela stripblog

Priča je ispričana na nešto više od 100 tabli, ali je dinamična od samog početka, bez preteranih objašnjenja radnje i uvođenja, kao i postavljanja u širi kontekst. Jedna dobra akcija, šta više može se oceniti i kao priča iznad proseka za ljubitelje brzih radnji, sa mnogo adrenalina koji se budi kod čitaoca.

Scenarista Stefano Vijeti je veteran Bonelijevih stripova, radio je na serijalima poput Dragonera, Nejtan Nevera i Marti Misterije, kao i još mnogih drugih, dok ljubitelji strip umetnosti crtača ove epizode, Alfija Buskalja znaju iz serijala o Dragoneru.

Ovu priču je za naše tržište objavila izdavačka kuća Darkwood, u 24 broju serijala “Jedno doba jedna priča”, 2018. godine. Izdanje je u formi klasične, Bonelijevske sveščice, na kvalitetnom papiru i sa kvalitetnom štampom. Strip dolazi i sa uvodnikom Đanmarije Kontro, koji stavlja radnju u širi kontekst.

glas anđela stripblog

Prevod je radila Aleksandra Milovanović koja je rutinski obavila operaciju transformacije italijanskih fraza u reči jezika koji ceo svet razume. 

U nadi da će se ova edicija nastaviti…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x