Mefisto: Kolike su moći demona i đavola Marvelovog univerzuma?

0

On se ljudima priviđa kao vrag, đavo, sotona, neizmerne je moći, gospodar Pakla i jedan od interesantnih likova Mervelovog superherojskog univerzuma.

Mefisto se prvi put pojavio u stripu o Silver Surferu, u broju 3. “Moć i nagrada” iz 1968. godine. Scenarista ove epizode bio je Sten Li, a crtali su je Džon Bušema i Džo Sinot. Od te epizode, Mefisto se pojavljuje u pričama o Marvelovim superherojima i serijalima. 

Međutim, ko je zapravo Mefisto?

Mefisto je vandimenzionalno biće, može se reći demon čije poreklo je nepoznato. On caruje Paklom, u kojem pored njega obitavaju i neki niži demoni, kao duše umrlih, a mrtvi koji su činima dobili karakteristike demona, a ostali u telu koje su posedovali.

Pročitajte: Galactus: Koliko je moćan Marvelov ultimativni negativac?

Mefisto je nešto niži od dva metra, što se tiče visine, telesne mase oko 140 kilograma, crvene boje kože i belim očima. 

Ovaj stvor ima mnogo svojih moći, koje su mu najverovatnije date samim njegovim postankom. Mefisto može da uvećava svoju snagu, da pravi projekcije slika i događaja, da levitira, da se teleportuje, kao i da povećava delove svog tela, ali i tela drugih bića. 

Mefisto može da drži pod svojom kontrolom duše umrlih, međutim, ne zna se na koji način Mefisto može da stekne tu kontrolu, tačnije ne zna se nad kojim dušama ili tipom duše može da uspostavi kontrolu. 

Mefisto je besmrtan, kao i svaka utvara, nema potrebu za hranom, vodom i ne oseća umor. 

Šta Mefisto ne može?

Mefisto ne može da potčini sebi bilo koje svesno biće na zemlji, bez pristanka tog biće, nešto kao “prodaja duše đavolu”, ali ne može ni da čita misli svesnih bića. 

Inače, Mefisto je lik đavola ili vraga iz narodne, nemačke mitologije, sreće se i u književnosti u Geteovom Faustu, u kojem upravo Faust prodaje dušu đavolu, što je jedan od osobina Mefista u stripovskom ruhu.

Mefisto ima ogromne moći, a superherojima nije lako da s njim izađu na kraj…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x