Banjac: Svoje klince učim da čitaju stripove

0

Aplauz je dugo trajao, a ovacije, vrisak i pohvale probijali su zidove i vrata nekadašnjeg Doma sindikata. Cela sala, dupke puna, oduševljeno je ispratila ekipu Državnog posla nakon, po svemu sudeći, uspešne predstave.

banjac stripblog

Razgovor sa Dimitrijem Banjcem, autorom i glumcem serije Državni posao za Strip Blog

Ekipu Strip Bloga, do bekstejdža, sprovelo je ljubaznog osoblje dvorane. Tamo nas je dočekao Dejan Ćirjaković (Boškić) sa rečima: “Đe ste momci, đe ste? Kako ste? Šta treba? Znate ja sam slab sa stripom, ali sad će profesor da dođe…”

U tom momentu iz jedne prostorije izlazi raspoložen, ali vidno izmoren od predstave Dimitrije Banjac (Đorđe Čvarkov). Urednika i novinara našeg portala srdačno je primio i sproveo do same scene i sale, u kojoj je, samo do pre nekoliko trenutaka publika padala od smeha na fore Državnog posla. Sačekali smo malo da se Banjac dogovori sa svojim timom oko nekih stvarni, a bilo je i publike koja je želela fotografije sa junacima svoje omiljene serije.

Nakon toga, počinjemo razgovor sa velikim stripofilom koji neretko u epizodama Državnog posla provlači likove i citate iz stripova, spominje stare edicije i obeležava velike jubileje.

Pročitajte: I serija “Državni Posao” je obeležila 50 godina Alana Forda (VIDEO)

Sa kojim ste se stripom prvim put susreli?

“Užareni kotao” Mister No, tako se zvala epizoda u Dnevnikovom izdanju. To je probudilo u meni veliku želju. Čitao sam i ranije, postojao je časopis Miki, onako A4 format. Toga (misli se na časopis) sam dobio paket, to su bile onako Diznijeve priče Paje Patka, koje ranije nisam imao gde da pročitam. I sada imam negde dva sačuvana, ostalo se sve sprašilo, papir je bio prilično loš. Uporedno sam počeo sa Alan Fordom. Mislim da je to bio prvi strip koji sam kupio.

MOLIMO VAS NE PRENOSITE OVAJ INTERVJU U CELOSTI!

Šta za Vas znači strip kao umetnost?

Volim da pročitam dobar strip i da razmišljam u kvadratićima. Zbog ovog posla sada što radimo upoznao sam dosta ljudi i putovao sam, a i izdavaštvo je na tragu onog starog. Masovna je produkcija naslova, nije to neka velika količina i tiraži, ali ne možeš pohvatati šta sve izlazi. Za mene je to jedan povratak u detinjstvo i opuštanje.

Kakve sada stripove čitate?

Uvek volim da pročitam Alan Forda i Bonelija. Ne smatram Korta Maltezea, nekom umetnošću više klase u odnosu na Mister No-a. Prema mom mišljenju, Mister No ima fantastičnih epizoda, boljih od Korto Maltezea. Stvarno volim da pročitam sve. Moj, sada omiljeni strip je Ken Parker, kojeg nekada kao deca nismo primećivali. Moj deda je bio dobar sa jednim direktorom u Dnevniku.  Mi smo išli tamo, deda me uhvati za ruku i dobijali smo stripove u Dnevniku, koji su imali pečat “remitenda”, znači nisu se prodali. I danas čuvam neke epizode sa tim plavim pečatom “remitenda” , što kao dete nisam ni shvatao šta je. Ken Parker je fantastičan strip, koji može da se meri sa svakim francusko-belgijskim stripom, uopšte ne smatram da je manje značajan u odnosu na bilo koji francuski ili američki strip. Dan danas volim da pročitam sve. Sada sam uzeo novog Mister No-a u Vijetnamu, ne znam još kakav je.  

banjac stripblog

Koliko je na Vaš rad, milsim na Državni posao i Veliku Srbiju, uticala satira iz stripova?

Mnogo, ja mislim mnogo. U smislu pisanja scenarija i ređanja kadrova. Mnogo, zaista mnogo. Znaš šta ja volim na primer. Kad se Ken Parker budi iz kome. To je Milaco radio. Kada imaš dve strane crno, crno, crn kadar, pa bela linija, pa crn kadar, pa po sredini dve bele linije, pa crno, pa crno – on se u stvari budi iz kome i gleda u plafon drvene kuće u preriji. Mislim fantastično kadrirano, vrhunska scena. Volim iz DC Comicsa Betmen “Duga noć veštica”, zatim volim i “Spajdermen – Plavo”…

MOLIMO VAS NE PRENOSITE OVAJ INTERVJU U CELOSTI!

Šta mislite, ovo naše društvo, kroz prizmu kojeg stripa može da se posmatra i zašto?

Mi smo sve. Mi smo i Panišeri i Alan Fordi, i Družina od vješala, i Maks Magnus. Jedino nema Teksa.

strip blog

Volite li filmove po stripu?

Malo mi je to… volim koji je dobar, koji mi se svidi. Ali cela ta Avengers priča mi je nekako, svi se oni tuku u gomili. Oni su njih povezali da se tuku u gomili. Ali ne mogu da kažem, ima dobrih Marvel stripova. Kada odem u striparnicu ne znam šta da čitam, pa pitam šta je dobro. Uzeo sam “Skalpirane”, vrhunski je strip.

Kako klinci gledaju na stripove?

Pre nekoliko meseci, tamo kod mene sam video kako klinci čitaju Zagora, ono izdanje Veselog četvrtka. Mislim vidi, ja moje klince učim da čitaju stripove. Stalno čitamo neki strip, dajem im stripove prilagođene njihovom uzrastu, baš kako bi ih privoleo da sami istražuju. Evidentno je da je to prevaziđena stvar, i da živi (misli se na strip) od nas matorih. Moji klinci dobro reaguju na to, oni znaju i Tin Tina, znaju ko je Superhik, ali ja radim na tome.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x