50 godina Dikana: Ono kada Stari Sloven postane strip junak!

0

Može se reći da je pojava Dikana usledila sa redizajnom Politikinog zabavnika, u kojem su se prvi put 1969. godine pojavile epizode ovog neustrašivog Starog Slovena.

50 godina dikana stripblog

Nešto ranije, zapravo godinu dana ranije, Politikin zabavnik je prešao sa novinske hartije i formata, na magazinsku formu i finiji papir. Dikana je osmislio Nikola Lekić, a vizuelno ga oblikovao Lazo Sredanović. Dikan je objavljen prvi put u 903. broju Politikinog zabavnika.

Priča o Dikanu je smeštena u vreme velike seobe naroda, i njihovom doseljavanju, u slučaju ovog junaka, na prostor Balkana. Dikan je zajedno sa svojim ujakom Vukojem protagonista priče, u kojoj ova dvojica, ali i još mnoštvo likova nailaze na različite narode, plemena, lokalitete i istorijska mesta. Na Dikanu su još radili Ninoslav Šibalić, Milenko Maticki, Branko Đurica, Slobodan Ivkov.

Pročitajte: Šesti Međunarodni festival stripa u Nišu – Nifest u znaku Dikana

Nedavno održani Međunarodni festival stripa Nifest, bio je posvećen Dikanu, a gost festivala je bio crtač Dikana Lazo sredanović. Sredanović je ovom prilikom govorio o onome što je uticalo na stvaranje Dikana ističući kako ga mu pri crtanju Dikana jedini uzor bile Diznijeve animacije, te i da je svaka sličnost sa Asteriksom slučajna.

50 godina dikana stripblog
Foto: Politikin zabavnik #903

Mnogi su upoređivali Dikana sa Asteriksom i Obeliksom, neustrašivim galskim junacima, međutim šta Lazo Sredanović misli o svemu tome:

-Moj jedini uzor je mogao da bude Volt Dizni. Kada sam bio dete, jedini crtež koji sam mogao da vidim bio je onaj na filmskom platnu. Tada nije bilo stripova. Ja ne znam ni kako sam zavoleo strip, nisam imao prilike ni da ga kupim ni da ga čitam. Tako da je moja inspiracija došla od Volta Diznija. O tome da li je neko uticao, ja mislim da na sve nas utiču ti dobri crtači, jer mi hteli ne hteli to podsvesno primamo, objašnjava Sredanović, dodajući da su novinari su skloni svašta da pišu. To što pišu da je Dikan kopija Asteriksa, to po vremenu može da bude tačno, jer Asteriks je deset godina stariji. Međutim, jedna novinarka je napisala da je Dikan kopija Hogara, a Hogar je mlađi od Dikana četiri godine. Prvi broj Dikana je izašao 1969. godine, a Hogar 1973.

strip blog

Dikan je svakako zanimljiva ličnost u stripskom svetu, pre svega na našim prostorima, jer je lik koji potiče iz naše istorije, a to je zaista retkost…

50 godina dikana stripblog
Foto: Politikin zabavnik #903

Lazo Sredanović je rođen 19. 09. 1939. godine u Nikšiću. Školu za primenjene umetnosti završio 1960. godine u Herceg Novom. U Beogradu 1965. diplomirao na Akademiji za primenjenu umetnost, grafički odsek u klasi profesora Mihaila Petrova. Od rane mladosti pokazuje interesovanje za strip, karikaturu i ilustraciju. Prvi strip objavio u svojoj četrnaestoj godini u dečijem listu “Pioniri”. Tokom studija radio ilustracije i karikature za “Ferijalac”, list Ferijalnog saveza Jugoslavije. Tu je redovno objavljivao kaiševe stripa prema scenariju Petra Marša. Ilustrovao veći broj slikovnica za decu. Strip “Dikan” crtao isključivo za „Politikin zabavnik“.*

*Izvor: rastko.net

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x