Technotise: Edit i ja: Izložba i tribina (VIDEO)

0

Na Festivalu fantastike: Povratak u bioskop 6, koji se održava od 17. do 23. maja u Muzeju kinoteke, biće obeležena desetogodišnjica premijere prvog domaćeg dugometražnog animiranog filma „Technotise: Edit i ja“ Alekse Gajića.

technotise petface

Tokom trajanja festivala publika će moći da pogleda izložbu ilustracija iz filma, a 23. maja od 19 časova biće održana tribina sa autorom i zatim projekcija filma, prenosi Kinoteka.

Deset godina od premijere ispostavlja se da je dugometražni animirani film „Technotise: Edit i ja“ i dalje usamljeni događaj u domaćoj kinematografiji.

Iako je nastao u veoma skromnim uslovima, ovaj film je uspeo da ostvari zavidan rezultat: prikazan je na više od trideset festivala i osvojio brojne nagrade. Posle bioskopske distribucije doživeo je mnoga emitovanja na domaćim televizijama, kao i prodaju prava za televizijska prikazivanja u desetak zemalja.

Pročitajte: Mali strip “Birokratija”: U raljama birokratskih procedura!

Na žalost, do sada nije snimljena igrana verzija, iako je kompanija Legendary Pictures nekoliko godina radila na planiranju projekta.

strip blog

Kao i mnogi drugi filmovi ovog žanra, „Technotise: Edit i ja“ urađen je po motivima stripa. To je bio diplomski rad Alekse Gajića na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Film su ispratila i tri video spota za muziku iz filma, making off video, kao i razni reklamni materijali, pa je izrađena i figurica glavne junakinje, navodi Kinoteka.

Aleksa Gajić, kompletni autor ovog filma, žali što nije došlo do realizacije nastavka. Uprkos mnogim pokušajima, skupljanje novčanih sredstava pokazalo se kao nepremostiva prepreka, ali i dalje postoji nada u oživljavanje tog projekta. Do tada, mala ali izabrana publika moći će da se zadovolji strip verzijom filma „Tehnotajz: Edit i ja“, kao i knjigom koji opisuje proces izrade filma.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x