Džoker – Uz koje stripove se pripremiti za film?

0

Adaptirati strip, ili neki lik iz stripa na veliko platno je oduvek bilo teško. Naročito kada je u pitanju Džoker koji iza sebe ima veliku istoriju. 

dzoker stripblog

Stoga je na Todu Filipsu i Hoakinu Finiksu, koji će ove jeseni dovesti ikonu DC-ijevih stripova u novi filmski život, izuzetno težak zadatak. Svi znamo ko je Džoker, ali ne znamo kakvu ćemo tačno intepretaciju lika dobiti ovaj put. Nadamo se da će film nositi mešavinu svih njegovih nastupa iz prošlosti, povlačeći najbolje karakteristike lika iz najboljih priča o njemu. Upravo to nam daje listu predloga koje stripove treba slediti kako bi se pripremili za film Džoker.

The Killing Joke

Prvi i najočigledniji primer koji će film zasigurno pratiti je priča koju mnogi smatraju ultimativnom pričom o Džokeru. Ona mu daje poreklo dovodeći ga od nesrećnog komičara, preko nesrećnog kriminalca do najsmrtonosnijeg Gotamovog zlikovca. Delom ove priče koja se vrti oko talk show domaćina i agenta za talente, već je jasno da Filips planira da iskoristi komičarski aspekt priče o poreklu Džokera. Ostaje da vidimo da li će još neki aspekt ove priče ili možda ideologija “All it takes is one bad day to reduce the sanest man alive to lunacy. That’s how far the world is from where I am. Just one bad day.” biti iskoričćena u filmu.

Batman No.1

Džokerovo prvo pojavljivanje pre skoro osam decenija je i dalje jedna od najboljih priča o njemu. Pre nego što je postao ekstremno opasan i zastrašujuć u kasnijim verzijama, bio je jednostavno lukav i okrutan negativac. Na neki uznemirujuć način veoma zabavan. I ova interpretacija se koristila kao inspiracija koju su prisvajali i Hit Ledžer i Džek Nikolson. Ako postoji dobro mesto za izvlačenje onda je to sigurno najizvorniji izvor.

Pročitajte: Nikolson vs. Ledžer – ko je bolji Džoker? 

Batman: Under the Red Hood

Ono na čemu se malo potenciralo u svim pričama je trajni efekat Džokerovih dela. On može da digne zgradu u vazduh i onog momenta kad biva uhvaćen, nekoliko dana kasnije čini se da Gotam jednostavno nastavlja dalje. Ali ne i u priči Under the Red Hood. To je priča o trajnim posledicama njegovih dela. Akcije koje sprovodi imaju strašne i večne posledice na živote ljudi. Filips je odlučan u tome kako će njegov film biti dobro utemeljen, stoga je Under the Red Hood dobro mesto gde može da se vidi koliko destruktivan Gotamov princ kriminala može biti.

Going Sane

Going Sane je, iako kratka, velika priča o Džokerovoj psihi. Dok veruje da je Betmen mrtav, Džoker postaje normalna osoba koja sebe naziva Joseph Kerr. Kada se Betmen vrati, Džoker ponovo stupa na scenu preuzimajući um Joseph Kerr-a, i time uništava jednostavan i srećan život koji je sebi izgradio nakon kriminalnih delatnosti. Ova neverovatna priča tretira Džokera kao bolest. On inficira um mentalno zdrave osobe, što bi bilo sjajno videti u filmu pogotovo nakon obećanja da je Džoker psihološki film.

War of Jokes and Riddles

Skorašnji rad Toma Kinga dobio je mnogo pohvala od strane kritičara, posebno kada je u pitanju njegova jeziva, smešna priča o Džokeru. War of Jokes and Riddles je prequel priča koja detaljno opisuje rat bandi Džokera i Zagonetača, tokom Betmenovih najranijih dana borbe protiv kriminalaca. Kao takva ovo bi bila sjajna inspiracija za priču o Džokerovim ranim danima kao šefu zločinačke bande. Osim toga, ako bi film dobio nastavak, što nije nemoguće, trebaće mu antagonista. Neki drugi Betmenov kostimirani negativac je za to idealan. Ovo je odličan primer priče o tome kako se Džoker bavi drugim velikim negativcima.

The Clown Prince of Crime

Nažalost, ljudi često imaju samo dva viđenja Džokera. Prvi je njegova moderna inkarnacija, demonski klovn, Pennywise u boljem odelu. Drugi je klovn šaljivdžija koji je više brinuo o klovnovskim trikovima, smešnim i opasnim šalama, nego o velikim zločinima. The Clown Prince of Crime je priča koja dokazuje da to nisu jedine dve opcije. Ovaj Džoker se zabavlja u toku svojih zločina, ne plaši se trikova i gedžeta. Ali je takođe pravi, lukavi gangster vredan naslova stripa. Ovo je takođe jedina solo knjiga o njemu što treba napomenuti uz solo film koji nam dolazi.

Joker

Moderna, odlučna i prizemna priča o Džokeru. Brutalno, Nolanovsko uranjanje u priču o Džokerovoj bandi, posmatranu iz očiju jednog od njegovih najpouzdanijih pristalica. Ova priča ima sve za šta se fil Toda Filipsa predtavlja. Džoker je manijakalan, okrutan i lud, ali u toj zlobnosti postoji jedan mali komad čovečnosti. Gotam je blizak stvarnom svetu, surov i pun zločina kakav bi Betmenov rodni grad trebao da bude. Ovde je podzemni svet pravi u kome su posledice stvarne. Savršen set za jedan stvarno loš dan.

Autor: M. Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x