Teen Titans Go! To the Movies: Satirično provociranje superheroja

0

Ako Marvel ima svog heroja čiji je cilj da na satiričan način bocka i provocira ne samo MCU, već i sve ostale superherojske franšize, zašto to ne bi imao i DC koji, ako samo krene od svog sopstvenog dvorišta, ima mnogo više materijala za to.

teen titans go stripblog

Prikaz dugometražnog crtanog filma “Teen Titans Go! To the Movies”

Teen Titans Go! To the Movies koristi svoje ”DC bebe” sa Cartoon Network-a, ne bi li prikazali formulu i klišee koji su portrebni da bi se napravio superherojski film. Najpoznatiji član Teen Titans-a, Robin postaje preopterećen činjenicom da samo njegov mentor Batman, dobija superherojske filmove, i koliko je on zapravo nisko pred velikim okom Holivuda, kada je njegov lik u pitanju. Tako odlučuje da iskoči iz senke u kojoj je dugogodišnji sidekick Mračnog viteza, i postaje rešen u nameri da on dobije svoj sopstveni superherojski film. Ali njega i njegove prijatelje niko ne shvata dovoljno ozbiljno u svetu superheroja, da bi im dao sopstveni film. Usput saznaje šta je sve potrebno jednom superheroju da bi dospeo na veliko platno.

Pročitajte: „Avengers: Infinity War“ dolazi na Netflix samo za vreme katoličkog Božića

Ovaj projekat je smeo potez Worner Bros-a i DC-a, kojim namiguju publici i time šalju poruku da su svesni svojih grešaka iz prošlosti, dozvoljavajući najpopularnijim herojima poput Batman-a, i Superman-a da budu predmet podsmeha. Sat i po vremena koliko traje film, obilovaće šalama koje su namenjene deci (jer ipak je ovo animirani film), kao i detaljima i upadicama koje su namenjene starijim fanovima DC-ijevih superheroja. Upravo taj nivo odnosa šala koje su za decu i onih koje su za odrasle pravi balans u ovom filmu čineći ga prihvatiljivim svakoj starosnoj dobi. Narativ je predvidiv i nimalo efektivan i kao takav koristi svaki kliše superherojskog žanra kako bi na inteligentan način prikazao zašto uopšte bilo ko od nas voli superheroje, i spremni smo da ih prihvatimo uprkos svim nelogičnostima, ponavljanju i nedostatku inteligencije koje uz njih dolaze.

Pročitajte: Sten Li i prvi ,,Cameo” za DC (VIDEO)

Vrlo je moguće da nam ovim filmom WB i DC šalju skrivenu poruku da će u budućnosti njihovi filmovi krenuti nekim obojenim i svetlim tonom umesto mračnih nedoumica i moralnih pitanja. Osećaj za Teen Titans Go! To the Movies bi bio mnogo bolji donoseći svežinu da već ne postoje filmovi kao što su Deadpool i the Lego Batman. Svakako mu se mora odati priznanje uprkos razlikama sa Deadpool-om(Deadpool je ipak R-rated, dok je Teen Titans Go! To the Movies porodični film namenjen deci) da na podjednako vešt i efektan način bocka celokupan hype koji je nastao oko ovog filmskog žanra.

Pročitajte: Batwoman sleće na male ekrane u prvom tizer trejleru (VIDEO)

Zanimljivost u vezi ovog ostvarenja je da je u njemu svoj prvi cameo za neki DC film imao nedavno preminuli Sten Li, alfa i omega konkurentske kuće Marvel. Još jedna zanimljiva činjenica je da Superman-u glas pozajmljuje Nikolas Kejdž, koji je trebao da glumi ,,poslednjeg sina Kriptona” u filmskoj adaptaciji Tima Bartona 1997. godine, ali to ostvarenje nikada nije doživelo svetlost dana.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x