“Sat” najbolji strip na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

0

Grafički roman “Sat”, u izdanju izdavačke kuće Pčelica, dobio je specijalno priznanje za najbolji strip na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

sat stripblog

Strip “Sat” delo je autora Dragana Lazarevića i crtača Vujadina Radovanovića i Radeta Tovladijca. Rađen je po motivu iz porodične priče scenariste Dragana Lazarevića, koji pripoveda priču iz prvog svetkog rata o džepnom satu koji je njegov deda dobio neposredno pred smrt na severu Afrike 1916. godine.

“Sat” predstavlja priču koja se sa kolena na koleno prenosi već sto godina u prodici scenariste Dragana Lazarevića. To je istinita pripovetka njegovog pradede Radomira Lazarevića koji je iz svog sela Roćevići kod Kraljeva, kao pripadnik Srpske kraljevske vojske sa svojim saborcima prešao Albaniju. Na francuskom medicinskom brodu, ovaj ratnik prešao je Sredozemno more, sve do severnih obala Afrike, gde je podlegao svom mučeništvu 16. februara 1916. godine, prema starom kalendaru, u Tunisu. Sahranjen je na srpsko-francuskom vojničkom groblju Sidi Abdali. 

Izdavačka kuća Pčelica je izdanje objavila povodom stogodišnjice od proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata. Nagradu je primio Goran Marković, direktor “Pčelice“ u ime izdavača. 

-Grafički roman “Sat“ je delo u kome je na emotivan i lirski, topao način prikazana porodična i nacionalna tragedija srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata, naveo je žiri u svom obrazloženju.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x