Džo Sajmon tvorac Kapetana Amerike rodio se na današnji dan

0

Džosef Henri „Džo“ Sajmon, američki strip umetnik, urednik i izdavač, rođen je na današnji dan 1913. godine.

kapetana amerike stripblog

Sajmon je radio, ali i stvarao mnoge važne likove poput Kapetana Amerike, a u zlatno doba stripova u periodu od 1930. do 1940. godine bio je prvi urednik Timeli Comicsa, kompanije koja se kasnije razvila u Marvel Comics.

Sa svojim saradnikom Džekom Kirbijem napravio je kultni lik Kapetana Amerike, jednog od najvažnijih superherojskih likova u Sjedinjenim Državama. Obimno je radio na razvoju DC likova Sandmana i Sandi Golden Boy iz 1940-ih, bio je kokreator stripova Newsboy Legion, Boy Commandos i Manhunter. Duo Sajmon i Kirbi bili su pioniri horor stripova.

Sajmon se našao takođe i u stripovskoj knjizi „Hall of Fame“ Vila Isnera iz 1999. godine.

Nakon što je diplomirao 1932. godine, Sajmon je angažovan od strane Rochestar Journal-a, od strane urednika strana za umetnost Adolfa Edlera kao pomoćnik, zamenivši svog budućeg kolegu Al Liedermana. Pored redovnih zadataka, radio je i sportske i druge vrste karikatura. Radio je na mnogim mestima i trudio se. Ali jednom prilikom mu je ponuđen posao da napravi superheroja.

Sajmon je pronašao honorarni posao u Macfadden Publications, radio je ilustracije za True Story i druge časopise. Negde kasnije, njegov šef, umetnički direktor Harlan Crandall, preporučio je Sajmona Loidu Jackuetu, šefu Funniesa. Jackuet je pitao Sajmona da napravi superheroja i odatle dolazi prvi Sajmonov superheroj sa maskom i kostimom. Sajmon je takođe bio poznat u svojim radovima i pod pseudonimom Gregori Sikes.

Nakon što je došao u časopis Martina Gudmana (budući Marvel Comics), gde je Sajmon postao prvi urednik, tim Sajmon i Kirbi stvorili su svojevrsnog patriotskog junaka Kapetana Ameriku. Prvi broj izašao je u martu 1941. godine, on se prodavao u godini pre napada na Perl Harbor i njegovo prvo pojavljivanje je bilo kako udara Hitlera pesnicom u lice.

Džo Sajmon je preminuo 14. decembra 2011. godine, a njegov doprinos strip umetnosti je nemerljiv i danas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x