Stripske horde u Kragujevcu

0

Prošlog vikenda, u kragujevačkom Domu omladine održana je osma Međunarodna strip konferencija ComicCon. Festival je počeo u petak 31. avgusta u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić” i trajao je tri dana.

stripske horde stripblog

Kako je izgledao drugi dan osmog ComicCona u Kragujevcu

Pored bogatog izbora stripova bio je priređen i bogat program. Pre svega treba napomenuti da su svoje stripove izlagale izdavačke kuće Komiko, Besna kobila, Sistem Komiks, Darkvud i druge.

Drugog dana festivala održala se skupština Udruženja stripskih umetnik Srbije na kojoj su predstavljena dostignuća u oblasti strip umetnosti u našoj zemlji.

Istaknuto je da Udružene stripskih umetnika Srbije broji oko 320 članova i da je među medijski najpokrivenijim u zemlji.

Izlaganje je nastavio predavač u beogradskoj školi stripva “Đorđe Lobačev” Vladimir Vesović, koji je naglasio da je protekla školska godina započela sa pet učenika, a na raspust su otišli sa tridesetak polaznika, što je ocenjeno kao veliki uspeh. Vesović je predočio da je škola učestvovala na strip kolonijama u Raškoj, Makedoniji i Velesu. Škola postoji 27 godina i dalje neumorno radi na obrazovanju budućih, mladih strip talenata. Ono što treba dodati je ste da škola svake godine organizuje svoju izložbu radova, da se i dalje nalazi u Dečjem Kulturnom Centru u Beogradu i da redovno održava različite strip radionice.

Na ovom zasedanju istaknuto je da će sledeće godine u Kragujevcu, Međunarodna strip konferencije biti posvećena azijskom stripu.

Takođe, tokom drugog dana festivala u Kragujevcu održana je osnivačka skupština Zajednice stripskih festivala. Ova zajednica ima za cilj da se okupe svi festivali iz zemlje i da se napravi dobar raspored i koordinacija tih festivala. Zajednica bi takođe težila institucionalizaciji u cilju bolje saradnje sa državnim organima.

Svakako detalj koji će zainteresovati sve zaljubljenike u strip jeste predstavljanje velikog integrala Bleka autora Marinka Lebovića. Izdanje je podržao Niški Kulturni Centar i Udruženje “Branko Plavšić”. Ovaj integral sadrži priče o Velikom Bleku koje je nacrtao Markinko Lebović. Urađeno je u tvrdom povezu sa masnim stranicama i dosta propratnog teksta i materijala za čitanje. Izdanje je zaista kapitalno i ima skoro 400 stranica.

Marinko Lebović je jedan od najuvaženijih autora “YU Bleka” i “YU Tarzana”, ali i “Luna kralja noći” i drugih stripova.

Kasnije su pero preuzeli italijanski crtači Sergio Gerasi, Paskvale Del Vekio, Mario Milano, Emanuel Bačineli i Andrea Kavaleto. Kasnije su gosti iz Italije održali tribinu. Ljubitelje stripa i mališane obradovali su i domaći strip autori Iztok Sitar, Bob Živković, Aleksa Gajić i Vladimir Vesović.

Sabahudin Muranović Muran, predstavio je kragujevačkoj publici svoj novi strip Hajduci, a nakon njega održana je interesantna tribina “Moj je strip jači od tvog” gde su snage odmerile pristalice Teksa i Supermena. Tribina je izgledala veoma pozitivno i učesnici su napravili dobru atmosferu. Stranu Teksu držali su Nikola Dragomirović i Vladimir Milošević, a Supermenu Vladimir Marković i Aleksandar Nešić.

Tribinu “Italijanski strip u Srbiji”, kao poslednju drugog dana druženja održali su gosi iz Italije Sergio Gerasi, Paskvale Del Vekio, Mario Milano, Emanuel Bačineli i Andrea Kavaleto.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x