Kako je nastala reč ‘superheroj’ ?

0

Ljubiteljima stripova reč ‘superheroj’ je neizostavan deo svakodnevnog rečnika. Stoga hajde da saznamo kako je ta reč nastala i kada se po prvi put pojavila.

Možda zvuči pomalo razočaravajuće, ali reč ‘superheroj’ se po prvi put nije pojavila u superherojskim stripovima, već u britanskim novinama Dejli Mejl i to davne 1899. godine, prema oksfordskom rečniku.

Rečnik definiše reč ‘superheroj’ kao osobu sa izuzeznim herojskim atributima; u modernom dobu najčešće je u pitanju dobroćudni izmišljeni lik sa nadljudskim sposobnostima, koji se obično pojavljuje u stripovima ili filmovima. 

Dakle, prvo pojavljivanje reči se pojavljuje u novinama Dejli Mejl 1899. godine u kojima se citira francuski novinar i državnik, Žorž Klemanso.

Alfred Drajfus

Klemanso je bio aktivan u pokušaju da očisti ime Alfreda Drajfusa, jevrejskog francuskog vojnog oficira koji je nepravedno osuđen i zatvoren zbog prodaje vojnih tajni Nemačkoj. Francuski oficir Žorž Pikar otkrio je da je dokumentacija kojom je osuđen Drajfus zapravo delo pravog izdajnika, francuskog oficira Ferdinanda Esterhazija, te da su vojni zvaničnici, u nadi da će izbeći javnu sramotu da priznaju da je vojska osudila pogrešnu osobu, potisnuli ove informacije. Ovaj politički skandal sa društvenim podelama, poznat kao „afera Drajfus“, istakao je postojanje antisemitizma u francuskom društvu i u rukovodstvu francuske vojske. Drajfus će na kraju biti oslobođen svih optužbi i nastaviće da verno služi Francuskoj kao vojni oficir do kraja Prvog svetskog rata. 

Pročitajte: Prvi vampir u stripovima i ko ga je stvorio?

Članak Dejli Mejla iz 1899. citirao je Klemansoovu pohvalu Pikaru i Alfredovom bratu, Matjeu Drajfusu, koji je bio nepokolebljiv zagovornik nevinosti svog brata: „Klemanso je iznenada prasnuo sa: „Ceo svet zna da je pukovnik Pikar heroj, ali… ako je pukovnik Pikar heroj, Matjeu Drajfus je super-heroj.“

Matjeu Drajfus

Prva upotreba reči „super-heroj“ na engleskom jeziku odnosila se na čoveka koji se zalagao za nevinost svog brata i borio se protiv nepravde i netrpeljivosti i to je bio sasvim prikladan debi za ovu reč.

Korišten materijal sa portala Nothing but comics.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x