Koji film je zapravo inspirisao nastanak Dedpula?

Dedpul možda ima karakteristike DC-ijevog Detstroka i Vulverina, ali direktna inspiracija za nastanak lajavog strelca došla je iz jednog filma.

Rob Lajfeld je kreirao Dedpula zajedno sa scenaristom Fabijanom Ničijecom, a lik je debitovao 1991. godine u The New Mutants #98. Zbog njegovih sličnosti u dizajnu, superherojskim i civilnim imenima i pozadinom plaćenika i lovca na glave, dugo se smatralo da je Dedpul nastao inspirisan DC-ijevim Detstrokom ili kao parodija na istog. Ipak, daleko je zanimljivije to da je aspekt inspiracije za Dedpula zapravio bio film “Blizanci” iz 1988. godine reditelja Ivana Ritmana, sa Arnoldom Švarecenegerom i Denijem DeVitom u glavnoj ulozi. Nastanak Dedpula je zapravo inspirisao lik Denija DeVita iz tog filma.

Sam Lajfeld često navodi kako Dedpula nije bazirao na Detstroku, a sada nam otvoreno otkriva šta je uticalo na njega kada je stvarao Dedpula.

U intervjuu za Complex iz 2016. godine, Rob Lajfeld je podelio da je prvobitno zamišljao Dedpula kao propalu verziju Vulverina. Ideja je bila da je Logan vrhunsko dostignuće eksperimenta Weapon X, dok je Vejd Vilson pomalo spektakularan neuspeh istog programa beskrajno zabavan, ali većinom kreten, a to je dinamika izvučena direktno iz uloga Arnolda Švarcenegera i Denija DeVita u Blizancima.

Pročitajte: Marvel najavio povratak Miracleman-a i Nila Gejmena

Da podsetimo, Arnold Švarceneger i Deni DeVito u navedenom filmu igraju blizance koji su bili deo genetskog eksperimenta kombinovanja DNK gomile momaka kako bi se formiralo savršeno dete. Kako se ispostavilo, Švarceneger je dobio sve “dobre” fizičke i moralne osobine, dok je DeVitov lik dobio ostatke i sve najgore. 

Konkretno, Lajfeld je objasnio kako je celokupan koncept ukrao od filma Blizanci. Kad se zapitate kako su Julijus (Švarceneger) i Vinsent (DeVito) blizanci, takva je paralela između Vulverina i Dedpula. U Julijusa je nekako ušla sva snaga i čistota i on je poput Vulverina, dok je Vinsent ljudski otpad, propali eksperiment poput Dedpula. 

Ovo je još jedan aspekt koji glumca Denija DeVita čvrsto povezuje sa svetom stripa. Ove godine se navršava 30 godina od filma “Povratak Betmena” iz 1992. godine reditelja Tima Bartona, u kome DeVito glumi titularnog negativca Pingvina. Tokom protekle godine DeVito se oprobao i kao strip scenarista u DC-ijevom Gotham City Villains Anniversary Giant #1, zajedno sa crtačem Denom Morom. Lepo je znati da je svet stripa imao koristi od karijere Denija DeVita, baš kao što je i njegova karijera imala koristi od stripova.

Za potrebe teksta korišten materijal sa portala CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x