“Družba iznimne gospode”: Kad svet ugrožavaju sile strane ovoj planeti, nastupaju džentlmeni…

Ovo nije filozofsko, detektivsko niti proročko delo Alana Mura, slavnog britanskog strip scenariste. Ovo je serijal o ligi izuzetnih baraba skupljenih u red džentlmena kako bi stali u odbranu Britanije i njene krune.

Druba iznimne gospode stripblog

Alan Mur je za ovo delo dobio inspiraciju od filma “Liga džentlmena” iz 1960. godine. U ovom britanskom, filmskom ostvarenju jedna banditska grupa 1899. godine predvođenja “Fantomom” obila je Banku Engleske da bi ukrala spise venecijanske fondacije Leonadro da Vinči, a zatim je stupila u akciju kidnapovanja nemačkih naučnika i dizanja fabrike cepelina u vazduh.

Pročitajte: Marvel najavio povratak Miracleman-a i Nila Gejmena

Nakon ovih dešavanja, Britanija šalje Sandersona Rida u koloniju Kenija da regrutuje avanturistu i lovca Alana Kotermejna, koji se penzionisao nakon smrti svog sina. Kvotermejn je u početku odbijao pristupnicu grupi, sve dok skupina ubica nije poslata da ga ubiju, što je rezultiralo smrću njegovog dugogodišnjeg prijatelja Najdžela. U Londonu, Kvotermejn upoznaje “M-a”, koji objašnjava da Fantom planira da započne svetski rat bombardovanjem tajnog sastanka svetskih lidera u Veneciji. Da bi to sprečio, M formira najnoviju generaciju Lige izuzetnih džentlmena, koju čine Kvotermejn, kapetan Nemo, vampirska hemičarka Mina Harker i nevidljivi lopov Rodni Skiner.

Šta dalje da vam govorimo, ako uzmete strip Alana Mura “Liga izuzetnih džentlmena” bićete neverovatno iznenađeni identičnošću ova dva dela, drugim rečima, Mur je priču modifikovao, na svoj majstorski, scenaristički način priču upleo i zapleo, a vozajući čitaoca kroz epizode neizvesnim krajevima prethodne i uvodeći ih u nezamislive nove epizode, ispleo je mrežu koja služi da se čitaoci čvrsto povežu sa likovima i radnjom.

Druba iznimne gospode stripblog

Alan Mur sa crtačem Kevinom O’Nilom vodi junake, članove Lige izuzetnih džentlmena kroz dve velike avanture. U šest kratkih epizoda opisano je pre svega formiranje grupe koju čine Mina Harker, Henry Jekyll koji se, dovoljno uzrujan postaje glomazni Hyde koji se hrani strahovima svog domaćina, koji ga je uzgred rečeno i stvorio, Hewley Griffin, nevidljivi član grupe i izdajnik svojih drugova, kapetan Nemo sa svojom podmornicom i Allan Quatermain. Oni su u prvih šest epizoda, po nalogu gospodina M-a tražili ukradeni element koji podiže sva tela u vazduh i to bi poslužilo za pravljenje letelica koje bi uništile London i celu Britaniju bombardovanjem. Drugih šest epizoda, koje se, moramo napomenuti, kao i prvih šest odvijaju 1898. godine, je rezervisano za napad vanzemaljskih snaga sa svojim oružjima do tada nezamislivim, ali i sada veoma dalekim i teško shvatljivim.

“Liga izuzetnih džentlmena” nije strip kao “Nadzirači”, “V kao Vendeta” ili “Iz pakla”, on nje distopijska priča o neizvesnoj budućnosti, povezana sa surovom društveno-političkom realnošću koja predstavlja komentar autora na svetska zbivanja i veoma lošu, propagandno-ratnu, anomijsku istoriju. Nije njegovo viđenje istorijskih, zločinačkih zbivanja i legendarnog ubice iz stare Engleske. Ovo je jedan naučno-fantastični strip, sa brzom radnjom, ne mnogo dubokom, ne proročkom ili komentatorskom, već jednostavnom i sažetom. Alan Mur je na jedinstven način, potpomognut karikaturalnim, ali veoma direktnim crtežom Kevina O’Nila, i na kraju Bena Dimagmaliwa i Billa Oalkeya, ispričao jednu akcionu dramu o 19. veku koji se našao pod invazijom iz kosmosa.

Druba iznimne gospode stripblog

Hrvatska izdavačka kuća Fibra je 2019. godine sa dosta odmerenim prevodom Tatjane Jambrišak izdao dve knjige pod naslovom “Družba iznimne gospode”, sa mnoštvom dodatnih ilustracija, naslovnica i dodatnih tekstova. Izdanje je urađeno u velikom formatu, punom koloru, izuzetnog, kvalitetnog, tvrdog poveza.

Ovo je Murovo posebno delo koje je doživelo i ekranizaciju 2003. godine pod rediteljskom palicom Stephena Norringtona i ulogama Sean Connery, Shane West, Stuart Townsend, Peta Wilson, Tony Curran, Jason Flemyng i Naseeruddin Shah.

Valja doživeti ovu družinu u punom sjaju kroz sva tri spomenuta dela, jer svakako jedna druge nadopunjuju.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x